Składniki;
- 1/2 kg kapusty kiszonej / kapusta z grochem /
- 1,1/4 szklanki wody
- 1 duża cebula
- 1/2 łyżeczki kminku /dla tych co lubią jego smak /
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 4-5 dag grzybów /Świąteczny bigos /
- pieprz mielony
- sól
- 8 dag masła lub kilka łyżek oleju / Paszteciki z kapustą i grzybami /
- 1 liść laurowy
wodą dodajemy kminek, listek laurowy, gotujemy około 30 minut.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w tej samej wodzie w której
się moczyły. Miękkie grzyby odcedzamy kroimy, dodajemy do kapusty,
Wlewamy część wywaru grzybowego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na maśle lub oleju,
łączymy z kapustą. Dodajemy pieprz , sól do smaku, i majeranek.
Całość gotujemy jeszcze 10 – 15 minut.
Porady;
1. Jeżeli kapusta je bardzo kwaśna możemy ją przepłukać
na sicie zimną wodą i odcisnąć.
2. Jeżeli ktoś lubi to można zaprawić kapustę zasmażką,
2 łyżki masła, 1 łyżka mąki. Należy tylko pamiętać przy
podgrzewaniu przed podaniem, że łatwo się przypala.
Podgrzewając zasmażoną kapustę musimy często ją mieszać.
3. Można też dodać 1 ząbek czosnku i zmielone ziele angielskie.
4. Ilość przypraw zależy od waszego smaku.
Smacznego.
<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz