Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 3 grzybki suszone / nie koniecznie /
- sól, pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 4ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płaska cukru
dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 – 30 minut.
Wyjmujemy warzywa , dodajemy obrane i pokrojone w paski lub
plasterki buraki / można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach /,
wkładamy jabłka . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier,
sok z cytryny. Gotujemy do 30 minut. Przed końcem gotowania
dodajemy roztarty czosnek. Jeśli lubimy to możemy wsypać
1 łyżeczkę majeranku. Ugotowany barszczyk odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy.
Barszczyk podajemy z pasztecikami, krokietami, uszkami lub rożkami
grzybowymi z ciasta francuskiego.
Można też dodać śmietanę i podawać z ziemniakami.
Smacznego
Polub stronę
<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>
Już się nie mogę doczekać na świąteczny barszczyk czerwony z uszkami....pychotka :) serdeczne pozdrowienia :)
OdpowiedzUsuńChyba większość z nas uwielbia Boże Narodzenie. Atmosfera tych Świąt jest wyjątkowa.
UsuńDziękuję za komentarz. Pozdrawiam
Mniam, uwielbiam barszczyk! U mnie na Wigilię jadamy z uszkami z grzybów. Lubię barszcz o każdej porze roku, czasem dodaję do niego ugotowaną białą fasolę.
OdpowiedzUsuńp.s.podpowiadam abyś zrezygnowała z weryfikacji komentarzy, bo to utrudnia komentującym. Zawsze możesz usunąć komentarz, który Ci nie odpowiada:) Pa Ania
Dzięki za podpowiedź. Życzę smacznych i pełnych prezentów Świąt Bożego Narodzenia.
Usuń