środa, 27 listopada 2013

Czerwony barszczyk

      
                                                     
Składniki:
  • 1 kg buraków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 jabłka
  • 3 grzybki suszone / nie koniecznie /
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 liść laurowy
  • 4ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka płaska cukru
Warzywa obieramy płuczemy, zalewamy 2,5 l wody, solimy,
dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 – 30 minut.
Wyjmujemy warzywa , dodajemy obrane i pokrojone w paski lub
plasterki buraki / można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach /,
wkładamy jabłka . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier,
sok z cytryny. Gotujemy do 30 minut. Przed końcem gotowania
dodajemy roztarty czosnek. Jeśli lubimy to możemy wsypać
1 łyżeczkę majeranku. Ugotowany barszczyk odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy.
Barszczyk podajemy z pasztecikami, krokietami, uszkami lub rożkami
grzybowymi z ciasta francuskiego.
Można też dodać śmietanę i podawać z ziemniakami.
Smacznego       
Polub stronę

<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>


4 komentarze:

  1. Już się nie mogę doczekać na świąteczny barszczyk czerwony z uszkami....pychotka :) serdeczne pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba większość z nas uwielbia Boże Narodzenie. Atmosfera tych Świąt jest wyjątkowa.
      Dziękuję za komentarz. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Mniam, uwielbiam barszczyk! U mnie na Wigilię jadamy z uszkami z grzybów. Lubię barszcz o każdej porze roku, czasem dodaję do niego ugotowaną białą fasolę.
    p.s.podpowiadam abyś zrezygnowała z weryfikacji komentarzy, bo to utrudnia komentującym. Zawsze możesz usunąć komentarz, który Ci nie odpowiada:) Pa Ania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki za podpowiedź. Życzę smacznych i pełnych prezentów Świąt Bożego Narodzenia.

      Usuń