niedziela, 24 listopada 2013

Karp smażony


Składniki;

  • karp 1,5 kg
  • sok z cytryny
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia







                                                                    
Karpia czyścimy, odcinamy głowę, ogon i pozostałe płetwy.
Płuczemy  kroimy w dzwonka. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie dzwonka karpia osuszamy papierowym ręcznikiem , oprószamy pieprzem. Panierujemy w mące , jajku rozkłóconym z mlekiem, 
bułce tartej wymieszanej z papryką.
Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju.
Zmniejszamy ogień i dosmażamy rybę jeszcze przez 3 minuty.

https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci- polub.

Smacznego.

Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia

Jeżeli nie lubimy sprawiać karpia i przeszkadzają nam ości .
Wybierzmy w sklepie gotowe płaty z karpia.



-

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz