Składniki;
- karp 1,5 kg
- sok z cytryny
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Karpia czyścimy, odcinamy głowę, ogon i pozostałe płetwy.
Płuczemy kroimy w dzwonka. Skrapiamy sokiem z cytryny.
Solimy i odstawiamy na godzinę do lodówki.
Następnie dzwonka karpia osuszamy papierowym ręcznikiem , oprószamy pieprzem. Panierujemy w mące , jajku rozkłóconym z mlekiem,
bułce tartej wymieszanej z papryką.
Smażymy na rumiano na dobrze rozgrzanym oleju.
Zmniejszamy ogień i dosmażamy rybę jeszcze przez 3 minuty.
https://www.facebook.com/CiastaTortyUrocztstosci- polub.
Smacznego.
Zdrowych i wesołych Świąt Bożego Narodzenia
Jeżeli nie lubimy sprawiać karpia i przeszkadzają nam ości .
Wybierzmy w sklepie gotowe płaty z karpia.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz