niedziela, 24 listopada 2013

Barszcz czerwony na zakwasie buraczanym

Zakwas;
  • 2.5 kg buraków czerwonych
  • 7-8 ząbków czosnku
  • 2 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 kromka zwykłego razowego chleba
Buraki myjemy , obieramy, kroimy w plastry. Wodę gotujemy dodajemy
sól i lekko studzimy. Pokrojone burki wkładamy do garnka /najlepiej
kamiennego/ dodajemy czosnek i chleb razowy, zalewamy letnią
wodą. Odstawiamy na 2 – 3 dni w ciepłe miejsce. Przed wykorzystaniem
zakwas przecedzić.  Przy robieniu zakwasu powstaje piana, którą najlepiej
jest usunąć aby nie pojawiła się pleśń.
Barszcz czerwony na zakwasie;
  • 2 kg buraków
  • 1 cebulę
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 8 kapeluszy borowików
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • cukier
  • 4 szklanki zakwasu buraczanego

Grzyby moczymy około 1 godziny i gotujemy w tej samej wodzie przez
30 minut.  Wywar z grzybów cedzimy. Grzyby zostawiamy do wykonania
nadzienia do uszek.
Buraki i włoszczyznę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub paski,
Zalewamy 2 l wody i gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu dodajemy
trochę soku z cytryna i cukru.  Po około 30 minutach odstawiamy
do wystudzenia. Letni wywar cedzimy dodajemy wywar z grzybów,
kwas buraczany i roztarty czosnek. Przyprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny do smaku. Odstawiamy aby smaki dobrze się połączyły.
Przed podaniem barszcz podgrzewamy uważając aby się nie zagotował.
Przepis na uszka znajdziecie w poście Tradycyjny barszczyk wigilijny z uszkami

Smacznego

Zapraszam też do postu Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz