- 2.5 kg buraków czerwonych
- 7-8 ząbków czosnku
- 2 litry wody
- 1 łyżka soli
- 1 kromka zwykłego razowego chleba
sól i lekko studzimy. Pokrojone burki wkładamy do garnka /najlepiej
kamiennego/ dodajemy czosnek i chleb razowy, zalewamy letnią
wodą. Odstawiamy na 2 – 3 dni w ciepłe miejsce. Przed wykorzystaniem
zakwas przecedzić. Przy robieniu zakwasu powstaje piana, którą najlepiej
jest usunąć aby nie pojawiła się pleśń.
Barszcz czerwony na zakwasie;
- 2 kg buraków
- 1 cebulę
- 3 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 1 mały seler
- 8 kapeluszy borowików
- sól
- pieprz
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
- cukier
- 4 szklanki zakwasu buraczanego
Grzyby moczymy około 1 godziny i gotujemy w tej samej wodzie przez
30 minut. Wywar z grzybów cedzimy. Grzyby zostawiamy do wykonania
nadzienia do uszek.
Buraki i włoszczyznę obieramy, płuczemy i kroimy w kostkę lub paski,
Zalewamy 2 l wody i gotujemy do miękkości. Po zagotowaniu dodajemy
trochę soku z cytryna i cukru. Po około 30 minutach odstawiamy
do wystudzenia. Letni wywar cedzimy dodajemy wywar z grzybów,
kwas buraczany i roztarty czosnek. Przyprawiamy solą pieprzem sokiem z cytryny do smaku. Odstawiamy aby smaki dobrze się połączyły.
Przed podaniem barszcz podgrzewamy uważając aby się nie zagotował.
Przepis na uszka znajdziecie w poście Tradycyjny barszczyk wigilijny z uszkami
Zapraszam też do postu Wigilijne paszteciki z kapustą i grzybami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz