niedziela, 24 listopada 2013

Tradycyjny barszcz wigilijny z uszkami

W ten jeden jedyny wieczór w roku zasiądźmy do stołu zastawionego
tradycyjnymi polskimi daniami, bo są najsmaczniejsze na świecie.
Przypominają nam dom rodzinny i dzieciństwo

Tradycyjny barszcz wigilijny przyrządzany jest na wywarze
grzybowym. Podstawą barszczu może być też kwas buraczany
lub koncentrat soku buraczanego.
Składniki barszczu tradycyjnego;
  • 2 kg buraków czerwonych
  • 2 marchewki
  • 1 mały seler
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • pieprz ziarnisty
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 4-5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
  • 8 dag suszonych borowików
Grzyby płuczemy, zalewamy wodą, pozostawiamy do namoczenia na 1 godzinę.
Po tym czasie gotujemy grzyby w tej samej wodzie około 30 minut.
Wywar przecedzamy, grzyby zachowujemy do uszek.
Włoszczyznę i 4 buraki obieramy, myjemy,  kroimy w kostkę lub paski,
zalewamy 2 l wody. Dodajemy listki laurowe, pieprz ziarnisty, ziele angielskie.
Gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie.
Pozostałe buraki czyścimy i w skórkach gotujemy w oddzielnym garnku
do miękkości.  Ugotowane buraki studzimy, obieramy i ścieramy na
tarce o grubych oczkach.
Wcześniej ugotowany wywar z warzyw cedzimy na sicie. Do przecedzonego
wywaru dodajemy wywar z grzybów. I tu należy uważać, gdyż nie wszyscy
lubią wyrazisty smak grzybów w barszczu. Najlepiej dodać go według
własnego smaku, pozostawiając część , przecież zawsze możemy go dolać.
Wkładamy starte buraki i wszystko dobrze mieszamy, podgrzewamy,
nie doprowadzamy do wrzenia. Zestawiamy z ognia, doprawiamy do smaku
solą, cukrem, sokiem z cytryny, pieprzem, roztartym czosnkiem.
Taki barszczyk można przyrządzić nawet dzień wcześniej, wtedy jest bardziej
esencjonalny. Przed podaniem można go przecedzić i pamiętajmy
żeby go nie gotować , a tylko dobrze podgrzać. W razie potrzeby uzupełnić
ilość barszczu przegotowaną  gorącą wodą.
Polecam również  Barszcz wigilijny na zakwasie buraczanym



Uszka do barszczu;
  • ugotowane grzyby z wywaru
  • 1 mała cebula
  • łyżka masła lub oliwy
  • 1/2 łyżki bułki tartej
  • pieprz mielony
  • sól
Ciasto na uszka;
  • 20 dag mąki
  • 1 łyżka oleju
  • sól mniej niż 1/3 łyżeczki
  • 1 łyżka oleju
  • kilka łyżek gorącej wody
Cebule kroimy w drobniutką kostkę i podsmażamy delikatnie na
1 łyżce masła lub oleju. Ugotowane grzyby kroimy drobniutko lub
możemy je zmielić w maszynce na sitku z większymi oczkami.
Posiekane grzyby i bułkę tartą dodajemy do cebulki i lekko podsmażamy.
Przyprawiamy pieprzem i solą. Pozostawiamy do wystudzenia.
Mąkę przesiewamy do miseczki mieszamy z solą, dodajemy kilka
łyżek gorącej wody i 1 łyżkę oliwy. Zagniatamy ciasto i pozostawiamy
do wystudzenia. Następnie wałkujemy na cienkie placki . Placki
kroimy na kwadraty o boku 4 cm. Na każdym kwadracie układamy
porcję farszu. Składamy ciasto po przekątnej i zlepiamy brzegi.
Końce każdego trójkąta zwijamy na palcu i zlepiamy.
Gotujemy 2 l lekko osolonej wody, Do wrzącej wody wkładamy uszka.
Gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową i pozostawiamy do
wystudzenia.
Gotowe uszka nakładamy po kilka sztuk na talerze lub w miseczki
Zalewamy gorącym barszczem i podajemy.
Podana ilość starczy na 8-10 porcji.
Wszystkim życzę udanych rodzinnych spotkań i wspaniałych
prezentów pod choinką.
Smacznego.


<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz