- 25 dag miodu
- 25 dag cukru
- 15 dag masła
- 10 dag mielonych migdałów
- 40 dag mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 3 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka kakao
- 1 kieliszek rumu /nie koniecznie/
W garnuszku zrumienić 2 łyżki cukru dodać 2 łyżki wody, dodać miód,
resztę cukru, masło, zagotować. Odstawić z ognia dodać przyprawę
do piernika, pozostawić do ostudzenia.
Do mąki dodać proszek do pieczenia, kakao , sodę, zmielone migdały,
Dokładnie wymieszać. Dodać schłodzoną masę miodową, jajko, kieliszek rumu. Zagnieść ciasto i schłodzić.
Rozwałkować ciasto na placek o grubości 1/2 cm, foremkami w kształcie
gwiazdek wykrawać różnej wielkości ciasteczka.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C.
Wystudzone ciasteczka dekorować wg uznania lukrem, białą lub
ciemną polewą czekoladową, kolorową posypką, cukrowymi perełkami.
Gotowe pierniczki można powiesić na choince, są idealną ozdobą
świątecznego stołu.
Mając różnej wielkości gwiazdki możemy kładąc jedną na drugiej
zrobić ciekawe choineczki. Ciasteczka zlepiamy polewą lub lukrem.
Pieczenie tych pierniczków i ozdabianie wspólnie z dziećmi to
wspaniała zabawa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz