- 4 jajka
- 38 dag cukru
- 180 ml oleju
- 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 30%
- 45 dag mąki tortowej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
- 70 dag truskawek
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka i ubijamy tak jak
biszkopt. Do ubitej masy wlewamy małymi porcjami olej, cały czas mieszając
mikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy porcjami do ubitej masy
i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 2/3 ciasta wykładamy
do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasta dodajemy
kakao i 2 łyżki śmietany ,mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wykładamy
na jasne ciasto i łyżką robimy esy floresy. Na tak wymieszane ciasto układamy
truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.
Rada. Nie używajcie zbyt dużych truskawek, lepiej będą wyglądały średniej wielkości.
Nie wciskajcie truskawek w ciasto zbyt mocno,
w trakcie pieczenia ciasto rośnie i samo oblepi truskawki.
Ciasto z truskawkami musi być pyszne :D
OdpowiedzUsuń