piątek, 29 listopada 2013

Rolada z jabłkami

Delikatny, puszysty biszkopt z przesmażonymi antonówkami.
Po prostu Niebo w gębie./przygotowanie jabłek/
Rolada to jedno z najłatwiejszych i najszybszych ciast, a lubią
ją prawie wszyscy.

Składniki;
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego , lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki zimnej wody.
  • szczypta soli
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę, dodając
partiami cukier i 2 łyżki zimnej wody. Ciągle ubijając dodajemy żółtka.
Po około 5 minutach ubijania dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia
i budyniem mąkę. Delikatnie łyżką wymieszać do połączenia się składników.
Blachę z wyposażenia kuchni lub inną formę o rozmiarach 30x 35 lub nawet
o 3 cm większą smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką lub wykładamy
papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i rozsmarowujemy równo na całej
powierzchni formy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy
15 – 20 minut w temperaturze 18o stopni C.
Gorący placek wyjmujemy z blachy na papier do pieczenia lub wilgotną
ściereczkę i delikatnie od węższej strony zwijamy w rulon . Pozostawiamy
do przestudzenia. 
Lekko ciepły placek delikatnie rozwijamy, smarujemy przygotowanymi
jabłkami i ponownie zwijamy w rulon. Ciasto zawijamy w papier do pieczenia
i wstawiamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
Porady;
1. Brzeg zwinięcia rolady powinien być na spodzie rolady.
czyli układamy ją do zastygnięcia zwinięciem do dołu.
2. Wierzch lekko dociskamy.
3. Gotową roladę możemy posypać cukrem pudrem, lub posmarować
przesmażonymi jabłkami i posypać wiórkami kokosowymi, lub prażonymi
płatkami migdałowymi. Możemy też polać polewą czekoladową lub lukrem.
4. Ilość jabłek zależy od grubości warstwy jaką smarujemy na ciasto,
ja zużywam około 1,1/2 litrowych słoików przesmażonych jabłek.
5. Jeżeli używamy do ciasta mąki ziemniaczanej to możemy dodać
2 łyżki cukru waniliowego.
6. Jabłka możemy posypać lekko cynamonem.
7. Do jabłek możemy też dodać rozpuszczoną w 3/4 szklanki galaretkę
pomarańczową, lub brzoskwiniową. Galaretkę mieszamy z jabłkami
kiedy zacznie tężeć.     Szarlotka malibu   
Smacznego.
Zapraszam na karpia w galarecie i inne tradycyjne potrawy wigilijne .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz