Dojrzałe jabłka obierzcie, pokrójcie je w cienkie plastry , albo w drobną kostkę .
Włóżcie je do garnka i gotujcie około 10 minut . Jeżeli są mało kwaśne dodajcie trochę kwasku cytrynowego . Jeśli mają na początku zbyt mało soku i zaczynają przywierać dodajcie 3 -4 łyżki wody
Po 10 minutach dodajcie cukier około 15 - 20 dkg na 1,5 kg obranych jabłek . Ilość cukru zależy od
Waszych upodobań smakowych. Gotujcie jeszcze około 5 minut . Gorące jabłka wkładajcie do słoików
i szczelnie zakręcajcie słoiki .
Smak jabłek można wzbogacić dodając razem z cukrem trochę cynamonu około 1/4 łyżeczki , galaretkę
2 -3 łyżeczki suchej galaretki cytrynowej, pomarańczowej, truskawkowej . agrestowej .
Jeżeli pogotujecie dłużej jabłka powyżej 20 minut to otrzymacie dżem jabłkowy .
Tak przygotowane jabłka można jeść łyżeczką na deser . Te krócej gotowane są doskonałe do szarlotki .
Czekam na Wasze opinie i zapraszam do podzielenia się Waszymi przepisami .
Napiszcie do mnie . e-mail dag5992@gmail.com
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz