Witajcie po długiej przerwie . Dzisiaj udostępnię Wam przepis na ogórki kwaszone .
Jest to przepis sprawdzony , przez całe lata ogórki te robiła Babcia .Ogórki są bardzo smaczne i dobrze się
przechowują .
Składniki :
1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości .
2 korony kopru najlepsze są te które mają już nasionka .
2 kawałki łodygi kopru .
6 liści wiśni .
2 kawałki 2 cm chrzanu .
Gorczyca do każdego słoika kilkanaście ziaren - na czubek łyżeczki .
4 ząbki czosnku .
Solanka :
1l wody .
2 łyżki soli niejodowanej kamiennej .
Solankę zagotować i odstawić do przestudzenia .
Na dno 2 słoików litrowych włożyć łodygę kopru , liście wiśni , chrzan , czosnek , gorczycę .
Na nie ułożyć ogórki , pamiętajcie że ogórki układamy ciemnym końcem do dołu słoika .
Na wierzchu położyć koronę kopru . Lekko wystudzoną solanką zalać ogórki , zakręcić słoiki .
Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni . Po tym czasie wynieść słoiki w chłodne i ciemne miejsce .
Życzę smacznego .
Z tak przygotowanych ogórków będzie bardzo smaczna zupa ogórkowa , lub sałatka do drugiego dania.
A może wykorzystacie je w zimie jako dodatek do kanapek .
Ogórki będą też znakomicie prezentowały się na weselnym stole wiejskim i nie tylko.
Z podanych składników zrobicie 2 słoiki 1l ogórków kwaszonych .
Jeżeli macie pytania zapraszam do dyskusji . Czekam na Wasze opinie i spostrzeżenia .
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz