czwartek, 28 listopada 2013

Kapusta z grochem

Składniki;
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 8 łyżek masła lub oleju
  • 30 dag grochu łuskanego
  • 2 dag suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • szczypta kminku
  • liść laurowy

Groch zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 2 godziny. Odcedzamy,
zalewamy świeżą wodą, gotujemy do miękkości. Miękki groch
odcedzamy. Połowę przecieramy lub miksujemy, robiąc piure.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy, odcedzamy i kroimy w paski.
Kapustę odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy wodą, dodajemy
liść laurowy i gotujemy około 20 minut. Cebulę kroimy w kostkę,
podsmażamy na oleju lub maśle, dodajemy grzyby. Łączymy
z ugotowaną kapustą. Dodajemy groch i piure z grochu, mieszamy.
Doprawiamy do smaku solą, świeżo zmielony pieprz, szczyptę kminku
i ponownie całość gotujemy. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Przed podaniem podgrzewamy na niewielkim ogniu często mieszając.

Smacznego.  Smacznego.

7 komentarzy:

  1. Lubie przepisy sprawdzone wielokrotnie w mojej kuchni.
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze odstrasza mnie gotowanie grochu, nie wiem, ale zawsze mam twardy, nawet jak moczę całą noc!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma takiej opcji żeby łuskany groch się nie ugotował do miękkości.
      Można, go jedynie zbyt długo gotując rozgotować.

      Usuń
  3. U mnie wigilijną kapustę z grochem robi się ze świeżej kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To bardzo stare i dawniej częste danie na wigilijnym stole.
    Życzę smacznych i pełnych prezentów Świąt.

    OdpowiedzUsuń