piątek, 30 maja 2014

Ciasto z truskawkami


Składniki           


  • 4 jajka                                                                                 
  • 38 dag cukru
  • 180 ml oleju
  • 8 łyżek gęstej kwaśnej śmietany 30%
  • 45 dag mąki tortowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao + 2 łyżki śmietany
  • 70 dag truskawek


Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka i ubijamy tak jak
biszkopt. Do ubitej masy wlewamy małymi porcjami olej, cały czas mieszając 
mikserem na średnich obrotach, następnie dodajemy śmietanę i dalej miksujemy.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy porcjami do ubitej masy
i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. 2/3 ciasta wykładamy
do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Do pozostałej części ciasta dodajemy
kakao i 2 łyżki śmietany ,mieszamy łyżką do połączenia się składników. Wykładamy
na jasne ciasto i łyżką robimy esy floresy. Na tak wymieszane ciasto układamy
truskawki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni około 50 minut.
 Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cukrem pudrem.

 Rada. Nie używajcie zbyt dużych truskawek, lepiej będą wyglądały średniej wielkości.

             Nie wciskajcie truskawek w ciasto 
zbyt mocno, 
w trakcie pieczenia ciasto rośnie i samo oblepi truskawki.

sobota, 30 listopada 2013

Wigilijna kapusta z grzybami


Składniki;
Kapustę kiszoną odciskamy z nadmiaru soku, kroimy, zalewamy
wodą dodajemy kminek, listek laurowy, gotujemy około 30 minut.
Namoczone wcześniej grzyby gotujemy w tej samej wodzie w której
się moczyły. Miękkie grzyby odcedzamy kroimy, dodajemy do kapusty,
Wlewamy część wywaru grzybowego.
Cebulę kroimy w drobną kostkę,  podsmażamy na maśle lub oleju,
łączymy z kapustą. Dodajemy pieprz , sól do smaku,  i majeranek.
Całość gotujemy jeszcze 10 – 15 minut.
Porady;
1. Jeżeli kapusta je bardzo kwaśna możemy ją przepłukać
na sicie zimną wodą i odcisnąć.
2. Jeżeli ktoś lubi to można zaprawić kapustę zasmażką,
2 łyżki masła, 1 łyżka mąki. Należy tylko pamiętać przy
podgrzewaniu przed podaniem, że łatwo się przypala.
Podgrzewając zasmażoną kapustę musimy często ją mieszać.
3. Można też dodać 1 ząbek czosnku i zmielone ziele angielskie.
4. Ilość przypraw zależy od waszego smaku.
Smacznego.
<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>