środa, 6 października 2021

Tort z błyszczącą polewą czekoladową

Tort czekoladowo-śmietankowy z malinami, pokryty z wierzchu delikatnie kremem
czekoladowym i polany błyszczącą polewą czekoladową.
Zrobienie takiej polewy jest bardzo proste.
Na tort z tortownicy o średnicy 24 cm użyłam:
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Do żelatyny wlewam śmietankę 30, tak żeby przykryła żelatynę, mieszam 
i zostawiam na 5 minut. Pozostałą część śmietanki wlewam do garnuszka
i podgrzewam razem z połamaną w kostki czekoladą. Cały czas delikatnie 
mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodaje żelatynę 
i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Odstawiam do przestudzenia.
Polewę na tort wylewam gdy jest jeszcze płynna. Wylewam ją na dobrze 
schłodzony tort.
Jeżeli chcecie mieć ciemniejszą polewę użyjcie tylko czekolady gorzkiej.
Gdy wasza polewa ma być kolorowa zróbcie ją z białej czekolady, 
a do uzyskania odpowiedniego koloru użyjcie barwika spożywczego.
Prawda że to proste.








piątek, 1 października 2021

Biszkopt - prosty przepis na udany tort.




Trzymając się podanych proporcji Twój biszkopt zawsze będzie idealny.
Ważymy jajka, do biszkoptu ze zdjęć użyłam 6 jajek L, ich waga w całości 
wyniosła 400g. 400g dzielimy przez dwa i otrzymujemy 200g. 
Czyli do biszkoptu z tych jajek użyjemy 200g mąki pszennej 
i 200g cukru drobnego. 
Ta prosta zasada ułatwi nam upieczenie dobrego biszkoptu. 
Czas pieczenia biszkoptu zależy od jego wielkości i naszego piekarnika.
Im większy biszkopt tym dłużej trzeba go piec. Małe biszkopty upieczemy 
w ciągu 30 minut, duże 60 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni C.
Grzałka w piekarniku góra/dół. Nie trzymajcie się ściśle czasu podanego 
w przepisach. Sami oceniajcie czy Wasz biszkopt jest już upieczony.
Wystarczy przed wyjęciem z piekarnika przycisnąć lekko wierzch biszkoptu 
na środku, jeżeli jest sprężysty i nie zostają na nim ślady przyciśnięcia,
to z pewnością jest gotowy do wyjęcia. 



wtorek, 27 kwietnia 2021

Kraina Lodu - tort z bezikami





Tort malinowo-śm
ietankowy z żelkami z malinowej galaretki. Cały tort pokryty kremem maślanym w trzech odcieniach. Gwiazdki w dwóch kolorach zrobiłam z  masy cukrowej. Lodowy pałac to bezowe  lizaki. Wykorzystałam też dwukolorowe bezy, które tak jak lizaki zrobiłam wcześniej. 






czwartek, 5 listopada 2020

Zakwas z buraków - napój mocy



Zakwas z buraków to doskonały probiotyk, korzystnie wpływa na mikroflorę

jelitową. Pijąc go lepiej poradzisz sobie z przeziębieniem. Ma właściwości

przeciwzapalne i detoksykacyjne . Ten napój mocy dodaje energii, reguluje

przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu 

anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, 

odpowiedzialne za wiele chorób. Wspiera układ krwionośny i reguluje 

ciśnienie krwi. Jest naturalnym kosmetykiem , który dobroczynnie wpływa 

na wygląd naszej skóry.

Wystarczy pić  go codziennie, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać.

Zakwas jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujemy tylko:

  • buraki czerwone - 2 kg
  • czosnek  - 1 główka
  • liście laurowe - 5 szt. 
  • ziele angielskie - kilka ziaren
  • pieprz - według uznania
  • sól kamienna - 5 łyżek
  • woda przegotowana i wystudzona - 4 litry
  • opcjonalnie kilka łyżek soku z kiszonych ogórków.
Dodanie soku z kiszonych ogórków przyśpiesza fermentacje.

Ilość przypraw możecie sami regulować według własnego smaku.

Ja kiszę buraki w kamiennym garnku, (to prawie zabytek , pamięta 

czasy babci).  Równie dobrze kiszą się w szklanych naczyniach.

Buraki trzeba obrać, pokroić w grubsze plastry i warstwami układać 

w naczyniu, przesypując je przyprawami. Ostatnią warstwę powinny

stanowić buraki. Przykrywamy je talerzykiem. Sól rozpuszczamy

w przestudzonej wodzie i zalewamy buraki. Przykrywamy czystą

ściereczką i odstawiamy w ciepłe i nie nasłonecznione miejsce. 

Szklany słój trzeba przykryć, żeby światło nie dostawało się do buraków, 

w przeciwnym razie stracą kolor. 

Pamiętajcie, że taki zakwas trzeba codziennie zamieszać,  chodzi 

mi o mieszanie wody która jest nad burakami. Najlepiej drewnianą łyżką.

Buraki nie mogą pływać swobodnie w wodzie, muszą być całkowicie 

zanurzone, inaczej zakwitnie na powierzchni zakwasu pleśń i będzie się 

nadawał tylko do wylania.

Po 6 - 10 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.

Wtedy odcedzamy buraki , a zakwas przelewamy do butelek. 

Przechowujemy go w ciemnym i zimnym pomieszczeniu lub lodówce.

Zakwas idealnie podkreśla smak i kolor wigilijnego barszczyku. 

Jednak w barszczyku traci swoje lecznicze działanie, bo to surowy 

zakwas jest napojem mocy.







 

środa, 4 listopada 2020

Dynia kiszona - boski owoc
 
Dynia wspaniały owoc z rodziny 
jagód, często uważany za 
warzywo. Najważniejsze jest
 jednak to, że dynia to skarbnica minerałów i witamin.
Potas, wapń, fosfor, żelazo, 
magnez, witamina B1,B2,C,PP 
i mnóstwo beta karotenu czyli prowitamina A.

Im bardziej pomarańczowa tym więcej
w niej witamin.
Jest wiele odmian dyni i wszystkie mają wiele 
zalet. Ja ze względu na walory smakowe cenię 
sobie dynię Hokkaido i Piżmową. 
Hokkaido to ta pomarańczowa, a Piżmowa 
to ta w kształcie wielkiej gruszki.
Miąższ Hokkaido jest słodki i lekko orzechowy,
ma też skórkę której nie trzeba obierać, 
w przeciwieństwie do pozostałych dyń. 
A obieranie dyń wymaga znajomości tematu. 
Trzeba mieć bardzo ostry nóż, lub dobrą ostrą obieraczkę do warzyw.
Dynia stosowana jest nie tylko w kuchni, 
wykorzystuje się ją też w kosmetyce
 i naturalnej medycynie. 
Pomaga leczyć choroby trzustki, śledziony, 
żołądka, łagodzi zaburzenia czynności nerek 
i serca. Ma działanie detoksykacyjne i zapobiega powstawaniu nowotworów. Jest silnym przeciwutleniaczem neutralizującym działanie wolnych rodników (opóźnia procesy starzenia). O zaletach
dyni można wiele napisać ale przejdźmy do konkretów, a więc przepisu 
na kiszoną dynię.

                                    
               Składniki
  •      Dynia Hokkaido 1 szt.
  •      Czosnek 8 ząbków
  •      Marchew 2 szt.
  •      Cebula 1 szt.
  •      Koper baldachim lub 
  •      nasiona.
  •      Sól 2 łyżki
                    
I jeszcze kilka łyżek soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) .    
Moja dynia ważyła 2,30 kg,  wyszły 4 słoiki 0,9 l. Solanki potrzebowałam
 2 litry (na 1 litr wody 1 łyżka soli). 
Proporcje dodawanych przypraw mogą być dowolne, ich skład można 
wzbogacać ulubionymi przyprawami. Można dodawać chrzan, imbir,
gorczycę, cynamon, paprykę, anyż, kapary, goździki, kolendrę. 
Wszystko zależy od efektu jaki pragniesz uzyskać. 
Czy ma to być dynia o smaku korzennym, czy zwykła kiszonka 
o smaku słodko kwaśnym.
Dynię dobrze umyć, przekroić na mniejsze części, usunąć gniazda
nasienne, można ją obrać lub pozostawić ze skórką , jeżeli to dynia
Hokkaido. Piżmową trzeba obrać. Pokroić dynię w kostkę lub paski,
wielkość wg własnego życzenia. Włożyć do słoików, na wierzch 
ułożyć przyprawy i zalać solanką , dodać po kilka łyżek soku 
z kiszonych ogórków lub kapusty kiszonej. Jeżeli nie macie soku,
nic nie szkodzi, dynia i tak się zakisi, tylko trochę dłużej będzie
to trwało. Zakręcić słoiki niezbyt mocno, niech powietrze ma dostęp.
Po dwóch dniach zakręcić mocniej słoiki. Po 4-6 dniach wystawić słoiki
do ciemnego i chłodnego pomieszczenia na dłuższe przechowanie.  
Można też wstawić do lodówki.
Słoiki ustawcie na tacce lub ściereczce, bo podczas kiszenia solanka
wycieka ze słoika.
Im dłużej przechowujecie dynię kiszoną tym bardziej staje się miękka.
Dynię można też zakisić w kamiennym garnku i dopiero przełożyć
do słoików. Oczywiście taką dynię w garnku należy docisnąć 
talerzykiem, dynia musi być przykryta całkowicie solanką.
Dynia kiszona nadaje się jako dodatek do kanapek, sałatek, zupy jarzynowej
zupy krem, którą można zrobić bez gotowania. Wszystko zależy od waszej
pomysłowości.  

   Smacznego....

Nie wyrzucajcie pestek z dyni, tylko je opłuczcie i wysuszcie, one też mają
swoją wartość, ale o tym może innym razem.