piątek, 1 października 2021

Biszkopt - prosty przepis na udany tort.




Trzymając się podanych proporcji Twój biszkopt zawsze będzie idealny.
Ważymy jajka, do biszkoptu ze zdjęć użyłam 6 jajek L, ich waga w całości 
wyniosła 400g. 400g dzielimy przez dwa i otrzymujemy 200g. 
Czyli do biszkoptu z tych jajek użyjemy 200g mąki pszennej 
i 200g cukru drobnego. 
Ta prosta zasada ułatwi nam upieczenie dobrego biszkoptu. 
Czas pieczenia biszkoptu zależy od jego wielkości i naszego piekarnika.
Im większy biszkopt tym dłużej trzeba go piec. Małe biszkopty upieczemy 
w ciągu 30 minut, duże 60 minut. Temperatura pieczenia 180 stopni C.
Grzałka w piekarniku góra/dół. Nie trzymajcie się ściśle czasu podanego 
w przepisach. Sami oceniajcie czy Wasz biszkopt jest już upieczony.
Wystarczy przed wyjęciem z piekarnika przycisnąć lekko wierzch biszkoptu 
na środku, jeżeli jest sprężysty i nie zostają na nim ślady przyciśnięcia,
to z pewnością jest gotowy do wyjęcia. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz