środa, 6 października 2021

Tort z błyszczącą polewą czekoladową

Tort czekoladowo-śmietankowy z malinami, pokryty z wierzchu delikatnie kremem
czekoladowym i polany błyszczącą polewą czekoladową.
Zrobienie takiej polewy jest bardzo proste.
Na tort z tortownicy o średnicy 24 cm użyłam:
  • 70 g czekolady gorzkiej
  • 70 g czekolady mlecznej
  • 200 ml śmietanki 30
  • 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Do żelatyny wlewam śmietankę 30, tak żeby przykryła żelatynę, mieszam 
i zostawiam na 5 minut. Pozostałą część śmietanki wlewam do garnuszka
i podgrzewam razem z połamaną w kostki czekoladą. Cały czas delikatnie 
mieszam aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Dodaje żelatynę 
i mieszam aż całkowicie się rozpuści. Odstawiam do przestudzenia.
Polewę na tort wylewam gdy jest jeszcze płynna. Wylewam ją na dobrze 
schłodzony tort.
Jeżeli chcecie mieć ciemniejszą polewę użyjcie tylko czekolady gorzkiej.
Gdy wasza polewa ma być kolorowa zróbcie ją z białej czekolady, 
a do uzyskania odpowiedniego koloru użyjcie barwika spożywczego.
Prawda że to proste.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz