czwartek, 5 listopada 2020

Zakwas z buraków - napój mocy



Zakwas z buraków to doskonały probiotyk, korzystnie wpływa na mikroflorę

jelitową. Pijąc go lepiej poradzisz sobie z przeziębieniem. Ma właściwości

przeciwzapalne i detoksykacyjne . Ten napój mocy dodaje energii, reguluje

przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu 

anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki, 

odpowiedzialne za wiele chorób. Wspiera układ krwionośny i reguluje 

ciśnienie krwi. Jest naturalnym kosmetykiem , który dobroczynnie wpływa 

na wygląd naszej skóry.

Wystarczy pić  go codziennie, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać.

Zakwas jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujemy tylko:

  • buraki czerwone - 2 kg
  • czosnek  - 1 główka
  • liście laurowe - 5 szt. 
  • ziele angielskie - kilka ziaren
  • pieprz - według uznania
  • sól kamienna - 5 łyżek
  • woda przegotowana i wystudzona - 4 litry
  • opcjonalnie kilka łyżek soku z kiszonych ogórków.
Dodanie soku z kiszonych ogórków przyśpiesza fermentacje.

Ilość przypraw możecie sami regulować według własnego smaku.

Ja kiszę buraki w kamiennym garnku, (to prawie zabytek , pamięta 

czasy babci).  Równie dobrze kiszą się w szklanych naczyniach.

Buraki trzeba obrać, pokroić w grubsze plastry i warstwami układać 

w naczyniu, przesypując je przyprawami. Ostatnią warstwę powinny

stanowić buraki. Przykrywamy je talerzykiem. Sól rozpuszczamy

w przestudzonej wodzie i zalewamy buraki. Przykrywamy czystą

ściereczką i odstawiamy w ciepłe i nie nasłonecznione miejsce. 

Szklany słój trzeba przykryć, żeby światło nie dostawało się do buraków, 

w przeciwnym razie stracą kolor. 

Pamiętajcie, że taki zakwas trzeba codziennie zamieszać,  chodzi 

mi o mieszanie wody która jest nad burakami. Najlepiej drewnianą łyżką.

Buraki nie mogą pływać swobodnie w wodzie, muszą być całkowicie 

zanurzone, inaczej zakwitnie na powierzchni zakwasu pleśń i będzie się 

nadawał tylko do wylania.

Po 6 - 10 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.

Wtedy odcedzamy buraki , a zakwas przelewamy do butelek. 

Przechowujemy go w ciemnym i zimnym pomieszczeniu lub lodówce.

Zakwas idealnie podkreśla smak i kolor wigilijnego barszczyku. 

Jednak w barszczyku traci swoje lecznicze działanie, bo to surowy 

zakwas jest napojem mocy.







 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz