Etykiety
piątek, 1 października 2021
Biszkopt - prosty przepis na udany tort.
wtorek, 27 kwietnia 2021
Kraina Lodu - tort z bezikami
Tort malinowo-śmietankowy z żelkami z malinowej galaretki. Cały tort pokryty kremem maślanym w trzech odcieniach. Gwiazdki w dwóch kolorach zrobiłam z masy cukrowej. Lodowy pałac to bezowe lizaki. Wykorzystałam też dwukolorowe bezy, które tak jak lizaki zrobiłam wcześniej.
czwartek, 5 listopada 2020
Zakwas z buraków - napój mocy
jelitową. Pijąc go lepiej poradzisz sobie z przeziębieniem. Ma właściwości
przeciwzapalne i detoksykacyjne . Ten napój mocy dodaje energii, reguluje
przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu
anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki,
odpowiedzialne za wiele chorób. Wspiera układ krwionośny i reguluje
ciśnienie krwi. Jest naturalnym kosmetykiem , który dobroczynnie wpływa
na wygląd naszej skóry.
Wystarczy pić go codziennie, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać.
Zakwas jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujemy tylko:
- buraki czerwone - 2 kg
- czosnek - 1 główka
- liście laurowe - 5 szt.
- ziele angielskie - kilka ziaren
- pieprz - według uznania
- sól kamienna - 5 łyżek
- woda przegotowana i wystudzona - 4 litry
- opcjonalnie kilka łyżek soku z kiszonych ogórków.
Ilość przypraw możecie sami regulować według własnego smaku.
Ja kiszę buraki w kamiennym garnku, (to prawie zabytek , pamięta
czasy babci). Równie dobrze kiszą się w szklanych naczyniach.
Buraki trzeba obrać, pokroić w grubsze plastry i warstwami układać
w naczyniu, przesypując je przyprawami. Ostatnią warstwę powinny
stanowić buraki. Przykrywamy je talerzykiem. Sól rozpuszczamy
w przestudzonej wodzie i zalewamy buraki. Przykrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy w ciepłe i nie nasłonecznione miejsce.
Szklany słój trzeba przykryć, żeby światło nie dostawało się do buraków,
w przeciwnym razie stracą kolor.
Pamiętajcie, że taki zakwas trzeba codziennie zamieszać, chodzi
mi o mieszanie wody która jest nad burakami. Najlepiej drewnianą łyżką.
Buraki nie mogą pływać swobodnie w wodzie, muszą być całkowicie
zanurzone, inaczej zakwitnie na powierzchni zakwasu pleśń i będzie się
nadawał tylko do wylania.
Po 6 - 10 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.
Wtedy odcedzamy buraki , a zakwas przelewamy do butelek.
Przechowujemy go w ciemnym i zimnym pomieszczeniu lub lodówce.
Zakwas idealnie podkreśla smak i kolor wigilijnego barszczyku.
Jednak w barszczyku traci swoje lecznicze działanie, bo to surowy
zakwas jest napojem mocy.
środa, 4 listopada 2020
- Dynia Hokkaido 1 szt.
- Czosnek 8 ząbków
- Marchew 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Koper baldachim lub
- nasiona.
- Sól 2 łyżki
I jeszcze kilka łyżek soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) .
niedziela, 17 listopada 2019
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną
- 70 dkg mięsa z rosołu (wołowe, drobiowe)
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3-4 kapelusze suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- olej lub masło
- przyprawy do smaku:
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, czosnek .
- 1 kg mąki , woda 0,75 l ( ciepła),
- 1 łyżka masła, szczypta soli.
Kapustę dziele na dwie porcje, jedną porcje kapusty gotuję z grzybami, które wcześniej trochę moczę w wodzie, do gotowania dodaję liść laurowy. Ugotowaną kapustę siekam nożem dość drobno. Drugą część kapusty kwaszonej (niegotowanej) mielę w maszynce do mięsa na grubszym sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę podsmażam na tłuszczu i dodaję posiekaną kapustę i zmieloną kapustę, dodaje też zmielone mięso z rosołu i posiekane lub zmielone na grubym sitku grzyby. Wszystko dokładnie mieszam cały czas podsmażając. Doprawiam do smaku przyprawami. Kiedy składniki się połączą, odstawiam farsz do wystudzenia.
Ciasto na pierogi:
Z mąki i ciepłej wody w której rozpuścimy masło i sól, zagniatamy luźne ciasto.
Pamiętajcie, żeby woda nie była zbyt gorąca..Ilość wody może się zmieniać, zależy to od wilgotności mąki.
Po zrobieniu pierogów gotujemy je około 4-do 5 minut w zależności od ich wielkości, w lekko osolonej wodzie . Pamiętajcie, że pierogi muszą mieć trochę swobody w garnku. Nie lubią tłoku..
Podajemy zaraz po ugotowaniu z delikatnie podsmażoną na dowolnym tłuszczu cebulką.
Lub podsmażamy zimne pierogi na tłuszczu, na złoty kolor na patelni...W każdej postaci to ulubione danie wszystkich domowników..
Smacznego życzy Ania...Miłej rodzinnej atmosfery....