niedziela, 17 listopada 2019

Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną


Idealne danie na poniedziałek.
Pierogi z mięsem lub z kapustą i mięsem.
Niedzielny obiad w wielu polskich domach to rosół, dlatego pyszne mięso ugotowane w rosole idealnie nadaje się na pierogi.

Pierogi z mięsem 
i kapustą  kiszoną.
  •  70 dkg mięsa z rosołu (wołowe, drobiowe)
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 3-4 kapelusze suszonych grzybów
  • 2-3 cebule
  • olej lub masło
  • przyprawy do smaku:
  • sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, czosnek .
Składniki na ciasto
  •   1 kg mąki , woda 0,75 l ( ciepła), 
  •  1 łyżka masła, szczypta soli.
Wykonanie:

Kapustę dziele na dwie porcje, jedną porcje kapusty gotuję z grzybami, które wcześniej trochę moczę w wodzie, do gotowania dodaję liść laurowy. Ugotowaną kapustę siekam nożem dość drobno.  Drugą część kapusty kwaszonej (niegotowanej) mielę w maszynce do mięsa na grubszym sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę podsmażam na tłuszczu i dodaję  posiekaną kapustę i zmieloną kapustę, dodaje też zmielone mięso z rosołu i posiekane lub zmielone na grubym sitku grzyby. Wszystko dokładnie mieszam cały czas podsmażając. Doprawiam do smaku przyprawami. Kiedy składniki się połączą, odstawiam farsz do wystudzenia.

Ciasto na pierogi:

Z mąki i ciepłej wody w której rozpuścimy masło i sól, zagniatamy luźne ciasto.
Pamiętajcie, żeby woda nie była zbyt gorąca..Ilość wody może się zmieniać, zależy to od wilgotności mąki.

Po zrobieniu pierogów gotujemy je około 4-do 5 minut w zależności od ich wielkości, w lekko osolonej wodzie . Pamiętajcie, że pierogi muszą mieć trochę swobody w garnku. Nie lubią tłoku.. 

Podajemy zaraz po ugotowaniu z delikatnie podsmażoną na dowolnym tłuszczu cebulką. 
Lub podsmażamy zimne pierogi na tłuszczu, na złoty kolor na patelni...W każdej postaci to ulubione danie wszystkich domowników..

Smacznego życzy Ania...Miłej rodzinnej atmosfery....







         


                             









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz