niedziela, 15 lipca 2018

Karkówka bejcowana na grilla

Składniki:
karkówka bejcowana na grilla
  • schab karkowy - 1,20 kg do 1,50 kg
  • olej lub oliwa z oliwek - 1/2 szklanki
  • czosnek 5-7 ząbków
  • cebula - 1 duża
  • liście laurowe - 2-4 szt
  • sól - 1 łyżeczka
  • pieprz ziołowy lub czarny -
  •  1 łyżeczka
  • przyprawa do grilla  - 1 łyżeczka
  • przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
  • majeranek - 1 łyżeczka
  • słodka papryka - 1 łyżeczka
  • musztarda - 1 łyżeczka
  • keczup - 2 łyżki
Karkówka z grilla to przysmak, dla smakoszy wieprzowiny.
Wspaniałego smaku nadaje jej tłuszcz , topiący się podczas grillowania.
Proces ten powoduje rozluźnienie włókien, dzięki czemu mięso staje się miękkie i kruche.
Mięso wieprzowe najlepiej grillować pod przykryciem , do tego wystarczy 
folia aluminiowa. Pozwala to uzyskać stałą temperaturę na całej powierzchni mięsa, dzięki czemu lepiej się dopieka.
Płaty ( steki) karkówki powinny być grubości 1 cm. 
Czas grillowania to do 7 minut z każdej strony , pod przykryciem. 
Jeżeli mamy kawałek z kostką to lekko czas grillowania wydłużamy. 
Nacinając mięso przy kości sprawdzamy czy jest gotowe , nie powinno być różowe. Nakłuwając mięso, sprawdzamy czy jest dobre, powinien wypływać z mięsa przezroczysty sok.
Dla poprawy smaku, schab karkowy marynujemy przez 24 godziny.

Sposób wykonania:

 Schab myjemy , obsuszamy za pomocą papierowego ręczniak, kroimy na plastry (steki) o grubości 1 cm.
Wszystkie przyprawy mieszamy razem ,  na końcu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku pokrojoną w drobną kostkę cebule, oliwę, musztardę i keczup. Wszystko razem dobrze łączymy.
 Do tak przygotowanej marynaty, wkładamy pokrojone plastry mięsa. 
Całość dobrze mieszamy, tak aby marynata dobrze pokryła mięso z każdej strony. 
Mięso odstawiamy na 12- 24 godzin do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do grillowania.

Do grillowania , najlepsze jest  świeże mięso.
Nigdy nie używajcie  mięsa mrożonego.  
Najlepsze kawałki to schab, który ma wagę 
do 1,50 kg. Jest to mięso z młodych sztuk, a więc delikatne.