- schab karkowy - 1,20 kg do 1,50 kg
- olej lub oliwa z oliwek - 1/2 szklanki
- czosnek 5-7 ząbków
- cebula - 1 duża
- liście laurowe - 2-4 szt
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy lub czarny -
- 1 łyżeczka
- przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
- przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
- majeranek - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- keczup - 2 łyżki
Wspaniałego smaku nadaje jej tłuszcz , topiący się podczas grillowania.
Proces ten powoduje rozluźnienie włókien, dzięki czemu mięso staje się miękkie i kruche.
Mięso wieprzowe najlepiej grillować pod przykryciem , do tego wystarczy
folia aluminiowa. Pozwala to uzyskać stałą temperaturę na całej powierzchni mięsa, dzięki czemu lepiej się dopieka.
Płaty ( steki) karkówki powinny być grubości 1 cm.
Czas grillowania to do 7 minut z każdej strony , pod przykryciem.
Jeżeli mamy kawałek z kostką to lekko czas grillowania wydłużamy.
Nacinając mięso przy kości sprawdzamy czy jest gotowe , nie powinno być różowe. Nakłuwając mięso, sprawdzamy czy jest dobre, powinien wypływać z mięsa przezroczysty sok.
Dla poprawy smaku, schab karkowy marynujemy przez 24 godziny.
Sposób wykonania:
Schab myjemy , obsuszamy za pomocą papierowego ręczniak, kroimy na plastry (steki) o grubości 1 cm.
Wszystkie przyprawy mieszamy razem , na końcu dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku pokrojoną w drobną kostkę cebule, oliwę, musztardę i keczup. Wszystko razem dobrze łączymy.
Do tak przygotowanej marynaty, wkładamy pokrojone plastry mięsa.
Całość dobrze mieszamy, tak aby marynata dobrze pokryła mięso z każdej strony.
Mięso odstawiamy na 12- 24 godzin do lodówki. Po tym czasie jest gotowe do grillowania.
Nigdy nie używajcie mięsa mrożonego.
Najlepsze kawałki to schab, który ma wagę
do 1,50 kg. Jest to mięso z młodych sztuk, a więc delikatne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz