Porcja przeznaczona na 12 osób.
Składniki:
- żeberka - 2 kg
- keczup - 2 szklanki
- coca-cola -2 szklanki
- powidła śliwkowe - 4 czubate łyżki
- papryka słodka , papryka ostra, może być też papryka wędzona
- pieprz mielony czarny , dla smakoszy pieprz ziołowy
- majeranek
- czosnek
- sól
Tłuste mięso najlepiej jest marynować, wtedy staje się bardziej aromatyczne, miękkie i soczyste.
Najlepiej jak leży w marynacie od 24 do 48 godzin.
Do marynaty wybieramy tylko świeże mięso, nigdy mrożone.
Mięso do marynaty powinno być umyte i osuszone papierowym ręcznikiem,
ułatwi to wnikanie marynaty do głębszych warstw.
ułatwi to wnikanie marynaty do głębszych warstw.
Do marynowania lepsze są płaskie kawałki mięsa.
Mięso powinno być pokryte całkowicie marynatą. Jeżeli nie mamy tyle marynaty, to co jakiś czas należy obrać kawałki mięsa.
Sposób przygotowania
Żeberka myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Jeżeli są grubsze zostawiamy w środku 1 kostkę, jeżeli cieńsze to dwie. Osuszamy ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy mieszamy i nacieramy nimi kawałki żeberek. Układamy w naczyniu do pieczenia. Keczup mieszamy z powidłami , colą i zalewamy mięso. Tak przygotowane wkładamy do lodówki na co najmniej 24 godziny.
Ilość przypraw użytych do marynowania jest zależna od waszego smaku. Pamiętajcie jednak, że mięsa pieczone są najlepsze jeżeli mają wyrazisty smak.
Po 24- 48 godzinach mięso wyjmujemy z lodówki i wkładamy do piekarnika. Możemy piec tradycyjnie zaczynając od 200 st.C po 20 minutach zmniejszamy na 180 st. C i pieczemy aż do momentu kiedy mięso jest miękkie . Czas pieczenia zależy od jakości mięsa. Powinien trwać od 60 do 90 minut.
Można też piec w temperaturze 135 st. C, przez 3 do 4 godzin. Są idealne , rozpływają się w ustach.
Pamiętajcie, jeżeli nie macie naczynia do pieczenia z przykrywką, to koniecznie przykryjcie je aluminiową folią.
Żeberka te można też upiec w rękawie do pieczenia.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz