Idealne danie na poniedziałek.
Pierogi z mięsem lub z kapustą i mięsem.
Niedzielny obiad w wielu polskich domach to rosół, dlatego pyszne mięso ugotowane w rosole idealnie nadaje się na pierogi.
Pierogi z mięsem
i kapustą kiszoną.
- 70 dkg mięsa z rosołu (wołowe, drobiowe)
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3-4 kapelusze suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- olej lub masło
- przyprawy do smaku:
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, czosnek .
- 1 kg mąki , woda 0,75 l ( ciepła),
- 1 łyżka masła, szczypta soli.
Kapustę dziele na dwie porcje, jedną porcje kapusty gotuję z grzybami, które wcześniej trochę moczę w wodzie, do gotowania dodaję liść laurowy. Ugotowaną kapustę siekam nożem dość drobno. Drugą część kapusty kwaszonej (niegotowanej) mielę w maszynce do mięsa na grubszym sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę podsmażam na tłuszczu i dodaję posiekaną kapustę i zmieloną kapustę, dodaje też zmielone mięso z rosołu i posiekane lub zmielone na grubym sitku grzyby. Wszystko dokładnie mieszam cały czas podsmażając. Doprawiam do smaku przyprawami. Kiedy składniki się połączą, odstawiam farsz do wystudzenia.
Ciasto na pierogi:
Z mąki i ciepłej wody w której rozpuścimy masło i sól, zagniatamy luźne ciasto.
Pamiętajcie, żeby woda nie była zbyt gorąca..Ilość wody może się zmieniać, zależy to od wilgotności mąki.
Po zrobieniu pierogów gotujemy je około 4-do 5 minut w zależności od ich wielkości, w lekko osolonej wodzie . Pamiętajcie, że pierogi muszą mieć trochę swobody w garnku. Nie lubią tłoku..
Podajemy zaraz po ugotowaniu z delikatnie podsmażoną na dowolnym tłuszczu cebulką.
Lub podsmażamy zimne pierogi na tłuszczu, na złoty kolor na patelni...W każdej postaci to ulubione danie wszystkich domowników..
Smacznego życzy Ania...Miłej rodzinnej atmosfery....