Tory bezowy vel dakłas z owocami i polewą z truskawek.
tort bezowy vel dakłas dag5992@gmail.com Anna Kozyra |
beza dag 5992@gmail.com |
- 6 białek
- 300 g cukru
- 1- 2 łyżeczek soku z cytryny
- 1 - 2 łyżeczek skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 5-8 szt daktyli
- 5o g orzechów ulubionych
Wykonanie bezy,
białka ubijamy na sztywno dodając porcjami cukier, cały proces ubijania trwa 15-20 minut, pod koniec dodać sok z cytryny i skrobie, D dobrze ubitej i bardzo sztywnej piany
wsypujemy pokrojone daktyle i pokruszone orzechy , zamiast orzechów możemy dodać migdały. Całość delikatnie mieszamy . Ubitą pianę dzielimy na 2 części i wykładamy na papier formując kształt kół o tej samej średnicy. Dla ułatwienia możemy na papierze do pieczenia wcześniej odrysować od dna tortownicy równe koła. Tak wyłożone i równomiernie rozsmarowane bezy władamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.
Po 5 minutach od włożenia zmniejszamy temperaturę do 130 - 140 stopni i suszymy bezę przez 90 minut, Zmieniamy położenie blach co 30 minut z góry na dół , żeby bezy nie zbrązowiały , a były jasne.
ttp://dag5992.blogspot.com/2017/05/tort-bezowy-z-owocami.html |
Składniki na krem śmietankowy:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- usztywniacz do śmietany
- 1-2 łyżki cukru pudru
- dowolne owoce, ja użyłam borówek, malin, truskawek
śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu , pod koniec ubijania dodajemy usztywniacz
i cukier puder. Do tak ubitej śmietany wsypujemy borówki i mieszamy.
Składniki na krem czekoladowy:
- 350 ml śmietanki kremówki 30%
- usztywniacz do śmietany
- czekolada gorzka 100
śmietanę ubijamy w wysokim naczyniu, pod koniec dodajemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej, lub w mikrofalówce czekoladę i usztywniacz do śmietany. Całość dokładnie miksujemy. Jeżeli chcecie uzyskać bardziej ciemny krem to dodajcie kakao, a jeżeli ma być słodszy to cukru pudru. Ogólnie nie polecam zbyt słodkich kremów , bo sama beza jest bardzo słodka.
Połączenie tortu:
dag5992@gmail.com Anna Kozyra |
Na bezie układamy maliny i truskawki , wykładamy krem śmietankowy z borówkami
i delikatnie rozsmarowujemy krem na całej bezie, przykrywamy drugą bezą delikatnie ją
dociskając Na bezę wykładamy krem czekoladowy rozsmarowujemy go na całą powierzchnię i dekorujemy owocami, lub według uznania.
W moim torcie są owoce , bo po ukrojeniu każdy kawałek bezowego tortu był polewany dodatkowo sosem ze świeżych truskawek. Przełamywało to słodycz bezy i nadawało świeżości.
Porady
Bezę można upiec nawet 2 dni wcześniej, Składanie tortu 4 do 5 godzin przed podaniem.
Nawet jeżeli beza trochę popęka to nie przejmujcie się tym.
Przygotowanie sosu truskawkowego zmiksować świeże truskawki i połączyć z drobno pokrojonymi truskawkami, lekko dosłodzić, można zamiast cukru dodać dżemu truskawkowego.
W podziękowaniu dla Wszystkich odwiedzających, za 80 000 odwiedzin, Autorka Anna Kozyra
27-05-2017
Zachwyca smakiem
OdpowiedzUsuń