poniedziałek, 24 czerwca 2013

Gorzka słodycz pokryta orzeźwieniem

 Bardzo czekoladowy biszkopt w stylu angielskim. Ilość kakao  jest tak duża
że czuć wyraźny posmak kakaowej goryczki, która została przełamana
słodkim lekko kwaśnawym i mocno owocowym kremem. Całość orzeźwia
zimna galaretka. Jest to ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady.


Składniki na biszkopt ;

  • 200 g masła
  • 160 g mąki pszennej
  • 40 g kakao gorzkie
  • 200 g cukru drobnego lub pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1-3 łyżki letniej wody


Wykonanie :  Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po
jednym jajku i ubijać aż do powstania jednolitej pulchnej masy. Czas ubijania
to 10-15 minut. Mąkę , kakao, proszek do pieczenia, sól wymieszać razem
i przesiać połowę do ubitej masy. Wymieszać łyżką , dodać pozostałą porcję
 mąki i ponownie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste należy dodać wodę.
Pamiętajcie żeby masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, wtedy będą się
lepiej ubijać.  Powstałą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 lub 30 cm. Piec w  180-190 stopniach C,  30 minut. / do suchego patyczka/. Biszkopt jest upieczony kiedy boki lekko odstają od formy. 


Składniki na krem:


  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 200 g masła roślinnego
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 250 g owoców z kompotu lub świeżych 
  • Rodzaj owoców dowolny , mogą to być wiśnie, truskawki, ananasy, brzoskwinie lub inne ulubione owoce.


Będą jeszcze potrzebne: 2 galaretki o różnych kolorach. Każda
rozpuszczona w 1,3/4 szklance gorącej wody. Które pozostawiamy do wystudzenia.


Wykonanie: Galaretki do kremu rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do stężenia. Odlać 1/2 szklanki zimnego mleka , rozprowadzić w nim budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem , wlać  budyń , całość gotować około 2 minuty, wystudzić.
Podczas stygnięcia budyń od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu nie
utworzy się na wierzchu zaschnięta powłoka. Można też naczynie z budyniem przykryć folią, ale wtedy budyń będzie dłużej stygł.
Pamiętajcie żeby budyń schłodzić do temperatury masła. Dzięki temu
będzie łatwiej ubić krem i nie zważy się.
Masło rozetrzeć dokładnie mikserem , wystudzony budyń dodać w trzech
porcjach do masła ciągle ucierając krem. Pod koniec ucierania dodać
zimną tężejącą galaretkę. Całość dobrze wymieszać mikserem

Z biszkoptu delikatnie ściąć wierzch, włożyć go do tortownicy. Można też
delikatnie nasączyć go sokiem z owoców dokładnie kilkoma łyżkami soku.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu. Ułożyć owoce i przykryć drugą połową
kremu. Wstawić do lodówki aby krem stężał. 
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić w lodówce.
Gdy galaretka zastygnie, wylać drugą galaretkę i pozostawić całość w lodówce na 12 godzin.

                             Smacznego


sobota, 15 czerwca 2013

Ciasto przekładane śmietaną 18 i galaretką z musem truskawkowym.

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.  Znalazłam  kilka podobnych przepisów na stronach innych blogów kulinarny. O
czywiście  przepis  dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.


Składniki:

  • - 6 jajek
  • -1,1/3 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1,1/3  szklanki cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -70 dag truskawek
  • -2 galaretki truskawkowe
  • - 2,1/2  szklanki śmietany 18% , gęstej.
  • Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamy
przez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C
około 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczenia
może być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponownie
wkładamy   pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia. 
Truskawki bez szypułek , umyte i osączone z wody miksujemy. Galaretki
rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.
Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy . 
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.



PLACEK Z TRUSKAWKAMI

Placek z truskawkami
  

Przepis na proste i smaczne ciasto. Połączenie ciasta kruchego z biszkoptem.




Składniki:
kruche-

  • -1,1/2szklanki mąki                                                   
  • -1/2 szklanki cukru
  • -120 g masła roślinnego
  • -1 jajko
  • -1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt-
  • -1,3/4 szklanki mąki
  • -1 szklanka cukru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -5 jajek
  • -6 łyżek oleju
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • od 50 dag do 70 dag  truskawek


Wykonanie;
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło.  Połączyć ugniatając
 widelcem lub posiekać nożem. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym,
dodać do posiekanej z tłuszczem mąki i delikatnie zagnieść. Ciasto jest dość
luźne. Formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy
wykleić kruchym ciastem, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać
do 180  stopni C, Wyjąć formę z ciastem z lodówki, w kilku  miejscach nakłuć 
ciasto widelcem. Wstawić na 10 -15 minut do piekarnika i zapiec.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osączyć z wody.
Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier . Do ubitej z cukrem piany 
dodać żółtka i ubijać około 5 minut. Do ubitej masy dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, i delikatnie całość wymieszać.
Na podpieczony gorący kruchy placek wyłożyć całe truskawki i zalać ( rozkładając
równomiernie łyżką) ciastem biszkoptowym. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C.

 Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem,  polewą
czekoladową , sosem truskawkowym, bitą śmietaną. 
Wyśmienicie smakuje  bez dodatków., 

sobota, 25 maja 2013

Truskaweczka

Delikatny biszkopt z truskawkową pianką z bitej śmietany i świeżymi zatopionymi w galaretce truskawkami.


Składniki :

  • Biszkopt- 4 jajka,
  •                      3/4 szklanki mąki.
  •                      3/4 szklanki cukru pudru,
  •                      2 łyżki mąki ziemniaczane,
  •                         lub budyń śmietankowy,
  •                     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •                        szczypta soli,
  •                     1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Pianka-   3/4 litra śmietanki kremówki,
  •                     2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody,
  •                     2-3 łyżki cukru pudru,
  •                     1 śnieżka.
  • Dodatkowo_ 1/2 kg świeżych truskawek,
  •                     2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach
  •                     wody.



Wykonanie. 
 Z podanych składników upiec biszkopt. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
 Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
 Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić . Dodać pod koniec ubijania cukier puder i śnieżkę.
Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
Tak powstałą piankę wyłożyć na biszkopt. Z biszkoptu należy ściąć wierzchnią 
warstwę. Dzięki temu pianka nie będzie się oddzielać od ciasta. 
Można też nasączyć lekko biszkopt ponczem. 
Na wierzch ciasta układamy truskawki w dowolny sposób i zalewamy tężejącą
galaretką.
Jeżeli nie wiecie jak upiec biszkopt przeczytajcie post- Tort śmietankowy.
Ciasto wkładamy na kilka godzi do lodówki.

                  

wtorek, 14 maja 2013

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane





Składniki;
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
Ziemniaki obieramy, płuczemy w wodzie, osuszamy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odlewamy nadmiar soku . Starte ziemniaki wykładamy na sitko, oparte na miseczce, gdzie spływa zbędna ilość płynu. Odsączoną masę ziemniaczaną przekładamy do naczynia. Po kilku minutach delikatnie wylewamy płyn z miseczki a osadzoną na dnie
skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę , sól, pieprz, cukier
do smaku i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy na dziesięć minut , aby się rozkleiła
mąka i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy olej
rzepakowy, gdy olej będzie dobrze nagrzany , łyżką nakładamy dość grube placuszki 
i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Oleju nalewamy na patelnię tyle żeby sięgał do połowy grubości placka.
Smażymy na bardzo dobrze nagrzanym oleju, żeby placki nie nasiąkały tłuszczem.
Placki nie powinny być zbyt grube, bo nie usmażą się w środku.
Ilość przypraw jest uzależniona od tego z czym placki będą podane i od Waszego smaku.
Placki można podawać z dżemem, cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym,
lub jeść same. 
Takie placuszki są też dobre z młodych ziemniaków. Tylko trzeba ich obrać więcej
bo mają dużo soku w sobie.
    
         Smacznego !!!!!!!!!