sobota, 25 maja 2013

Truskaweczka

Delikatny biszkopt z truskawkową pianką z bitej śmietany i świeżymi zatopionymi w galaretce truskawkami.

Truskaweczka 25.05.2013 2013-05-25 001Truskaweczka 25.05.2013 2013-05-25 008Truskaweczka 25.05.2013 2013-05-25 009Truskaweczka 25.05.2013 2013-05-25 012


Składniki :

  • Biszkopt- 4 jajka,
  •                      3/4 szklanki mąki.
  •                      3/4 szklanki cukru pudru,
  •                      2 łyżki mąki ziemniaczane,
  •                         lub budyń śmietankowy,
  •                     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •                        szczypta soli,
  •                     1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Pianka-   3/4 litra śmietanki kremówki,
  •                     2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody,
  •                     2-3 łyżki cukru pudru,
  •                     1 śnieżka.
  • Dodatkowo_ 1/2 kg świeżych truskawek,
  •                     2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach
  •                     wody.



Wykonanie. 
 Z podanych składników upiec biszkopt. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
 Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
 Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić . Dodać pod koniec ubijania cukier puder i śnieżkę.
Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
Tak powstałą piankę wyłożyć na biszkopt. Z biszkoptu należy ściąć wierzchnią 
warstwę. Dzięki temu pianka nie będzie się oddzielać od ciasta. 
Można też nasączyć lekko biszkopt ponczem. 
Na wierzch ciasta układamy truskawki w dowolny sposób i zalewamy tężejącą
galaretką.
Jeżeli nie wiecie jak upiec biszkopt przeczytajcie post- Tort śmietankowy.
Ciasto wkładamy na kilka godzi do lodówki.