Przepis na proste i smaczne ciasto. Połączenie ciasta kruchego z biszkoptem.
Składniki:
kruche-
- -1,1/2szklanki mąki
- -1/2 szklanki cukru
- -120 g masła roślinnego
- -1 jajko
- -1/2 opakowania cukru wanilinowego
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- biszkopt-
- -1,3/4 szklanki mąki
- -1 szklanka cukru
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -5 jajek
- -6 łyżek oleju
- -2 łyżeczki proszku do pieczenia
- od 50 dag do 70 dag truskawek
Wykonanie;
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło. Połączyć ugniatając
widelcem lub posiekać nożem. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym,
dodać do posiekanej z tłuszczem mąki i delikatnie zagnieść. Ciasto jest dość
luźne. Formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy
wykleić kruchym ciastem, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać
do 180 stopni C, Wyjąć formę z ciastem z lodówki, w kilku miejscach nakłuć
ciasto widelcem. Wstawić na 10 -15 minut do piekarnika i zapiec.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osączyć z wody.
Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier . Do ubitej z cukrem piany
dodać żółtka i ubijać około 5 minut. Do ubitej masy dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, i delikatnie całość wymieszać.
Na podpieczony gorący kruchy placek wyłożyć całe truskawki i zalać ( rozkładając
równomiernie łyżką) ciastem biszkoptowym. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C.
Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem, polewą
czekoladową , sosem truskawkowym, bitą śmietaną.
Wyśmienicie smakuje bez dodatków.,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz