sobota, 15 czerwca 2013

Ciasto przekładane śmietaną 18 i galaretką z musem truskawkowym.

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.  Znalazłam  kilka podobnych przepisów na stronach innych blogów kulinarny. O
czywiście  przepis  dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.


Składniki:

  • - 6 jajek
  • -1,1/3 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1,1/3  szklanki cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -70 dag truskawek
  • -2 galaretki truskawkowe
  • - 2,1/2  szklanki śmietany 18% , gęstej.
  • Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamy
przez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C
około 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczenia
może być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponownie
wkładamy   pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia. 
Truskawki bez szypułek , umyte i osączone z wody miksujemy. Galaretki
rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.
Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy . 
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz