czywiście przepis dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.
Składniki:
- - 6 jajek
- -1,1/3 szklanki mąki pszennej
- -1 łyżka mąki ziemniaczanej
- -1,1/3 szklanki cukru
- -1 łyżeczka proszku do pieczenia
- -70 dag truskawek
- -2 galaretki truskawkowe
- - 2,1/2 szklanki śmietany 18% , gęstej.
- Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamy
przez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C
około 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczenia
może być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponownie
wkładamy pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia.
Truskawki bez szypułek , umyte i osączone z wody miksujemy. Galaretki
rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.
Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy .
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz