wtorek, 25 czerwca 2013

Serniczek


Składniki:
Ciasto kruche

  • 2 szklanki mąki pszennej 
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 15 dag masła
kruszonka


  • 7 dag masła
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa

  • 3 jajka
  • 1 kg sera mielonego lub 3 duże gęste jogurty greckie
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • sok z cytryny
  • 1/2 szklanki gęstej  śmietany 
  • 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń  śmietankowy

Polewa budyniowa


  • 1 budyń waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 10 dag masła
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić go do lodówki na 30 minut. Następnie wykleić ciastem  dno formy 28 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego
pieca do 180 stopni C, piec 15 -20 minut. 
W między czasie zagnieść kruszonkę, odstawić.
Ser utrzeć z cukrem dodawać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania
gładkiej masy. Masa jest dość rzadka, odstawić.
Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem dodawać po 1 jajku
cały czas ucierając , dodać mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodawać zimny 
budyń. Śmietanę ubić i połączyć z masą budyniową.
Na podpieczone kruche ciasto wysypać kruszonkę kakaową, na nią wylać
delikatnie masę serową, na wierzch masy serowej za pomocą łyżki wyłożyć masę
budyniową. Całość wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze 
180 stopni C. Pozostawić do wystygnięcia.
Wierzch można udekorować według własnego uznania czekoladą , bitą śmietaną,
wiórkami kokosowymi.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz