Ciasto kruche
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 15 dag masła
- 7 dag masła
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki kakao
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1 kg sera mielonego lub 3 duże gęste jogurty greckie
- 1 szklanka cukru drobnego
- sok z cytryny
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń śmietankowy
Polewa budyniowa
- 1 budyń waniliowy
- 2 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- 2 jajka
- 10 dag masła
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki śmietany 30%
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto i odstawić go do lodówki na 30 minut. Następnie wykleić ciastem dno formy 28 x 40 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto w kilku miejscach nakłuć widelcem. Wstawić do nagrzanego
pieca do 180 stopni C, piec 15 -20 minut.
W między czasie zagnieść kruszonkę, odstawić.
Ser utrzeć z cukrem dodawać pozostałe składniki i miksować aż do uzyskania
gładkiej masy. Masa jest dość rzadka, odstawić.
Na mleku ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć z cukrem dodawać po 1 jajku
cały czas ucierając , dodać mąkę ziemniaczaną. Ucierając dodawać zimny
budyń. Śmietanę ubić i połączyć z masą budyniową.
Na podpieczone kruche ciasto wysypać kruszonkę kakaową, na nią wylać
delikatnie masę serową, na wierzch masy serowej za pomocą łyżki wyłożyć masę
budyniową. Całość wstawić do piekarnika i piec 60-70 minut w temperaturze
180 stopni C. Pozostawić do wystygnięcia.
Wierzch można udekorować według własnego uznania czekoladą , bitą śmietaną,
wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz