Składniki;
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 jajko,
- 3-4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku,
- olej rzepakowy do smażenia,
skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę , sól, pieprz, cukier
do smaku i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy na dziesięć minut , aby się rozkleiła
mąka i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy olej
rzepakowy, gdy olej będzie dobrze nagrzany , łyżką nakładamy dość grube placuszki
i smażymy z obu stron na złoty kolor.
Oleju nalewamy na patelnię tyle żeby sięgał do połowy grubości placka.
Smażymy na bardzo dobrze nagrzanym oleju, żeby placki nie nasiąkały tłuszczem.
Placki nie powinny być zbyt grube, bo nie usmażą się w środku.
Ilość przypraw jest uzależniona od tego z czym placki będą podane i od Waszego smaku.
Placki można podawać z dżemem, cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym,
lub jeść same.
Takie placuszki są też dobre z młodych ziemniaków. Tylko trzeba ich obrać więcej
bo mają dużo soku w sobie.
Smacznego !!!!!!!!!
Są dobre!
OdpowiedzUsuń