sobota, 15 czerwca 2013

Ciasto przekładane śmietaną 18 i galaretką z musem truskawkowym.

Przepis na to pyszne ciasto dostałam od koleżanki.  Znalazłam  kilka podobnych przepisów na stronach innych blogów kulinarny. O
czywiście  przepis  dostosowałam do smaku moich domowych łasuchów.


Składniki:

  • - 6 jajek
  • -1,1/3 szklanki mąki pszennej
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -1,1/3  szklanki cukru
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -70 dag truskawek
  • -2 galaretki truskawkowe
  • - 2,1/2  szklanki śmietany 18% , gęstej.
  • Tortownica o średnicy 28 cm, papier do pieczenia na dno tortownicy.


Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy pianę , pod koniec ubijania dodajemy cukier.
Ciągle ubijając dodajemy żółtka. Masę jajeczną ubijamy około 5 minut.
Mąkę pszenną i ziemniaczaną , proszek do pieczenia mieszamy razem. Przesiewamy
przez sitko do ubitej masy jajecznej . Delikatnie mieszamy do połączenia się
składników. Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w 180 stopniach C
około 60 minut. Do suchego patyczka. W zależności od piekarnika czas pieczenia
może być krótszy . Gorący biszkopt wyjmujemy z formy, kroimy na dwa blaty. Ponownie
wkładamy   pierwszy gorący blat biszkoptu do tortownicy. Na wierzch wylewamy
śmietanę i przykrywamy drugim gorącym blatem biszkoptu. Pozostawiamy do
całkowitego wystudzenia. 
Truskawki bez szypułek , umyte i osączone z wody miksujemy. Galaretki
rozpuszczamy w 1,1/2 szklance gorącej wody. Po ostudzeniu łączymy ze zmiksowanymi
truskawkami. Jeżeli lubicie słodsze ciasto to można dosłodzić truskawki cukrem.
Na ostudzone ciasto wylewamy tężejący mus truskawkowy . 
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na 12 godzin. Po tym czasie ciasto jest delikatne , wilgotne i rozpływa się w ustach.



PLACEK Z TRUSKAWKAMI

Placek z truskawkami
  

Przepis na proste i smaczne ciasto. Połączenie ciasta kruchego z biszkoptem.




Składniki:
kruche-

  • -1,1/2szklanki mąki                                                   
  • -1/2 szklanki cukru
  • -120 g masła roślinnego
  • -1 jajko
  • -1/2 opakowania cukru wanilinowego
  • -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • biszkopt-
  • -1,3/4 szklanki mąki
  • -1 szklanka cukru
  • -1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • -5 jajek
  • -6 łyżek oleju
  • -2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • od 50 dag do 70 dag  truskawek


Wykonanie;
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać masło.  Połączyć ugniatając
 widelcem lub posiekać nożem. Jajko ubić z cukrem i cukrem wanilinowym,
dodać do posiekanej z tłuszczem mąki i delikatnie zagnieść. Ciasto jest dość
luźne. Formę średniej wielkości wyłożyć papierem do pieczenia. Dno formy
wykleić kruchym ciastem, wstawić do lodówki na 15 minut. Piekarnik nagrzać
do 180  stopni C, Wyjąć formę z ciastem z lodówki, w kilku  miejscach nakłuć 
ciasto widelcem. Wstawić na 10 -15 minut do piekarnika i zapiec.
Truskawki obrać z szypułek, opłukać i osączyć z wody.
Białka ubić na sztywną pianę dodając porcjami cukier . Do ubitej z cukrem piany 
dodać żółtka i ubijać około 5 minut. Do ubitej masy dodać olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie, i delikatnie całość wymieszać.
Na podpieczony gorący kruchy placek wyłożyć całe truskawki i zalać ( rozkładając
równomiernie łyżką) ciastem biszkoptowym. Piec około 40-50 minut w 180 stopniach C.

 Upieczone i przestudzone ciasto można posypać cukrem pudrem,  polewą
czekoladową , sosem truskawkowym, bitą śmietaną. 
Wyśmienicie smakuje  bez dodatków., 

sobota, 25 maja 2013

Truskaweczka

Delikatny biszkopt z truskawkową pianką z bitej śmietany i świeżymi zatopionymi w galaretce truskawkami.


Składniki :

  • Biszkopt- 4 jajka,
  •                      3/4 szklanki mąki.
  •                      3/4 szklanki cukru pudru,
  •                      2 łyżki mąki ziemniaczane,
  •                         lub budyń śmietankowy,
  •                     2 łyżeczki cukru waniliowego,
  •                        szczypta soli,
  •                     1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Pianka-   3/4 litra śmietanki kremówki,
  •                     2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody,
  •                     2-3 łyżki cukru pudru,
  •                     1 śnieżka.
  • Dodatkowo_ 1/2 kg świeżych truskawek,
  •                     2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach
  •                     wody.



Wykonanie. 
 Z podanych składników upiec biszkopt. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
 Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
 Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić . Dodać pod koniec ubijania cukier puder i śnieżkę.
Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
Tak powstałą piankę wyłożyć na biszkopt. Z biszkoptu należy ściąć wierzchnią 
warstwę. Dzięki temu pianka nie będzie się oddzielać od ciasta. 
Można też nasączyć lekko biszkopt ponczem. 
Na wierzch ciasta układamy truskawki w dowolny sposób i zalewamy tężejącą
galaretką.
Jeżeli nie wiecie jak upiec biszkopt przeczytajcie post- Tort śmietankowy.
Ciasto wkładamy na kilka godzi do lodówki.

                  

wtorek, 14 maja 2013

Chrupiące placki ziemniaczane

Chrupiące placki ziemniaczane





Składniki;
  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 jajko,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz czarny mielony, cukier do smaku,
  • olej rzepakowy do smażenia,
Ziemniaki obieramy, płuczemy w wodzie, osuszamy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odlewamy nadmiar soku . Starte ziemniaki wykładamy na sitko, oparte na miseczce, gdzie spływa zbędna ilość płynu. Odsączoną masę ziemniaczaną przekładamy do naczynia. Po kilku minutach delikatnie wylewamy płyn z miseczki a osadzoną na dnie
skrobię przekładamy do masy ziemniaczanej. Dodajemy jajko, mąkę , sól, pieprz, cukier
do smaku i dokładnie mieszamy. Masę pozostawiamy na dziesięć minut , aby się rozkleiła
mąka i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Rozgrzewamy patelnię, nalewamy olej
rzepakowy, gdy olej będzie dobrze nagrzany , łyżką nakładamy dość grube placuszki 
i smażymy z obu stron na złoty kolor. 
Oleju nalewamy na patelnię tyle żeby sięgał do połowy grubości placka.
Smażymy na bardzo dobrze nagrzanym oleju, żeby placki nie nasiąkały tłuszczem.
Placki nie powinny być zbyt grube, bo nie usmażą się w środku.
Ilość przypraw jest uzależniona od tego z czym placki będą podane i od Waszego smaku.
Placki można podawać z dżemem, cukrem, kwaśną śmietaną, sosem pieczarkowym,
lub jeść same. 
Takie placuszki są też dobre z młodych ziemniaków. Tylko trzeba ich obrać więcej
bo mają dużo soku w sobie.
    
         Smacznego !!!!!!!!!                                                                              

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Bezy


                       Bezy , beziki.


   
     Uwielbiam bezy i jeść i piec . Nie są skomplikowane w przygotowaniu chociaż
 ich  upieczenie wymaga trochę wprawy.
  Ja ubijam zawsze białka mocno schłodzone w lodówce.
Do ubitej na sztywno piany dodaję cały czas nie przerywając ubijania małymi 
partiami cukier. Zawsze dzielę sobie konieczną porcję cukru  około 60 g na
 1 białko na dwie porcje, pierwsza 30 g to cukier drobny kryształ , druga 30 g
 to cukier puder. Ubijając bezy dodaję pierwszy cukier drobny a pod koniec cukier
 puder. Czasami dodaję też skrobię ziemniaczana 1/2 łyżeczki na 1 białko lub 
skrobię kukurydzaną. Mąką obsypuję pianę i delikatnie mieszam. Można też dodać
 trochę soku z cytryny dosłownie parę kropel na 1 białko. Zamiast mąki można
 dodać zmielone orzechy , kokos, kawę , kakao, wtedy otrzymamy bezy o różnych smakach.
Pianę ubijamy z cukrem do chwili aż będzie lśniąca . Naczynie do ubijania musi
 być suche i bez dodatku tłuszczu. Ubitą pianę wkładam do rękawa cukierniczego
z dekoracyjną końcówką i wyciskam małe beziki na papier do pieczenia
 umieszczony,na blaszce od wyposażenia piekarnika. Bezy wstawiam do 
nagrzanego piekarnika do temperatury 140 stopni C i po 5 minutach
zmniejszam temperaturę do 110 stopni C i piekę jeszcze około 70 minut.
Po tym czasie wyłączam piekarnik, uchylam drzwiczki i pozostawiam bezy do 
następnego dnia do wystygnięcia. 
Czas pieczenia bez może się lekko wydłużyć . Natomiast nigdy nie udało się mi 
 upiec dobrej bezy w krótszym czasie. 





   Jeżeli macie jakieś problemy z bezą
 piszcie dag5992@gmail.com lub w komentarzach.
Pod powiem co robicie nie tak.
A może macie lepsze sposoby na kruchą 
bezę .
Zapraszam i czekam na podpowiedzi.