sobota, 19 stycznia 2013

Pyszny tort dla smakoszy toffi


TORT TOFFI


Składniki na biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń toffi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem toffi :

1 puszka masy kajmakowej o smaku toffi
lub 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego ( do garnuszka wlewamy wodę.
wkładamy zamkniętą puszkę z mlekiem i gotujemy na małym ogniu około 3 godzin ,
należy pamiętać aby puszka była całkowicie pokryta cały czas wodą, po 3 godzinach
wyjmujemy puszkę z wody , studzimy i otwieramy . Najlepiej przygotować sobie
taką masę toffi dzień wcześniej . ) 
60 g serka mascarpone . ( ilość serka zależy od tego jaką konsystencję
kremu chcemy uzyskać ) .

Składniki na krem śmietankowy :


  • 1/2 l śmietanki kremówki 
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody.

(Żelatynę namaczamy w 1/3 szklance zimnej wody i za pomocą mikrofalówki
ustawiając ja na 90 stopni i 30 sekund rozpuszczamy żelatynę , lub wstawiamy
garnuszek z namoczoną żelatyną do większego garnka z gotującą wodą , mieszamy
żelatynę do czasu aż się rozpuści .) 




                                                           


Jeżeli chcesz poznać dalszą wersję przepisu na ten smaczny tort napisz dag5992@gmail.com

niedziela, 6 stycznia 2013

Trunki dobrze podane

Ostatni bal sylwestrowy na którym przywitałam wraz z przyjaciół mi 2013 rok był bardzo udany.
Wspaniała szampańska zabawa przy dobrej muzyce trwała do rana .
Jednak  problemy jakie pojawiają się gdy otwieramy butelkę z szampanem podsunęły mi pomysł
na nowy temat w blogu TRUNKI DOBRZE PODANE.
Dobrze podane trunki powinny mieć odpowiednią temperaturę oraz atrakcyjną oprawę .
 1. Jak otwieramy butelkę z szampanem ?
Najpierw z szyjki butelki usuwamy folię najczęściej zwaną złotkiem . Wcześniej można ją podciąć
nożykiem lub nożyczkami.
Następnie odkręcamy delikatnie drucik na siatkowym koszyczku podtrzymując korek.
Koszyczek usuwamy .
Lekko przechylamy butelkę i stopniowo wyciągamy korek , obracając po woli w jedną stronę ,
aż gaz znajdujący się w szampanie zacznie go sam wypychać.
I tu uwaga Panie do Was prośba , nie zbijajcie z tropu swoich partnerów w momencie otwierania
szampana mówiąc ,, on nie otworzy nie umie ,, Wasz wybranek serca na pewno sobie poradzi .                  A Panowie uwaga- szampan ma wystrzelić na wiwat anie na sukienkę wybranki .
2. Dobrze podany szampan musi być zimny , dlatego do momentu otwarcia trzymajmy go                                                    w lodówce , tam osiągnie wymarzoną temperaturę 7 stopni C .
Smak szampana wyśmienicie podnoszą świeże truskawki .
3. Najczęściej kupowane szampany to półwytrawne lub półsłodkie , które mogą być bazą koktajli
i dobrze się łączą z sokami owocowymi i likierami owocowymi .
4. Kieliszki do szampana powinny mieć podłużny , lekko rozszerzający si ę ku górze kształt .


W NOWYM 2013 ROKU WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM
MOJEGO BLOGA I PRZYJACIEL OM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .  
                

piątek, 4 stycznia 2013

Biszkopt z kremem czekoladowym i galaretką

dag5992@gmail.com
  Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa. 

Składniki na biszkopt

6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy 
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .

Składniki na krem czekoladowy

1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru 

Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów

Składniki na wiśnie w galaretce 

1 słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie lub 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek ,
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem 
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni

Składniki na polewę czekoladową

200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody 

Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .

piątek, 19 października 2012

Sałatka Gyros

Uwielbiana i pyszna sałatka na każdą okazję .
Lubią ją zarówno domownicy jak i goście na uroczystościach typu
wesele , chrzciny , komunie .
Bardzo prosta do zrobienia i szybka do podania .
Można ją zrobić parę godzin wcześniej , żeby składniki dobrze się połączyły
wtedy jest smaczniejsza .

Składniki ;
1 duża pierś z kurczaka
3 cebule
6-8 ogórków konserwowych
1 puszka kukurydzy
ketchup pikantny lub łagodny-można też pomieszać je razem
1 majonez gęsty
1 mała kapusta pekińska
1 przyprawa gyros
2 -3 łyżki oliwy

Wykonanie ;
Pierś opłukać osączyć z wody, pokroić w średnią kostkę i posypać przyprawą Gyros ,
dobrze wymieszać . Pozostawić na 2 godziny . Oliwę rozgrzać na patelni i obsmażyć
mięso . Usmażoną pierś przełożyć do naczynia najlepiej szklanego , żeby było widać
warstwy sałatki . Na pozostałym na patelni tłuszczu przesmażyć drobno posiekaną
cebule . Wyłożyć na usmażoną pierś kurczaka , poczekać aż całość ostygnie .
Następnie pokroić w kostkę ogórki ułożyć na warstwę cebuli i polać ketchupem .
Kukurydzę odsączyć z zalewy i wyłożyć na warstwę ketchupu .
Na kukurydzę nałożyć warstwę majonezu . Na majonez wyłożyć bardzo drobno
posiekaną kapustę pekińską . Kapustę można zmieszać z 1/2 łyżeczki przyprawy do
Gyrosa lub tylko posypać samą kapustą .
Jeżeli nie l ubicie smażonej cebulki to nie musicie jej smażyć . Ułóżcie warstwę cebuli
surowej lub żeby złagodzić smak sałatki użyjcie zamiast cebuli pora . Oczywiście białą
część pora i w mniejszej ilości .

Życzę smacznego !!!!!!!!!!!!!!!!!.

czwartek, 11 października 2012

babeczki z kruchego ciasta

Babeczki z kruchego ciasta

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy 16 g
4 żółtka 
20 dag masła lub margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany .

Mąkę , cukier puder , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia wymieszać
w misce , dodać masło całość posiekać nożem aż do połączenia się składników .
Ja bardzo nie lubię siekania nożem dlatego też wybrałam łatwiejszy
sposób łączenia składników . Biorę do tego widelec i rozgniatam masło 
wrzucone do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami
Można też zetrzeć masło na tarce jarzynowej na grubych oczkach .
Następnie dodaję żółtka i znowu widelcem rozgniatam całość .
Jeżeli ciasto jest zbyt suche aby je zlepić dodaję śmietanę .
Szybko zagniatam ciasto , robiąc jedną kulę .
Następnie wałkuję ciasto na placek 5-6 mm i wycinam foremkami do babeczek
kółka . Wgniatam ciasto w foremki tworząc babeczki .
Ja nie smaruję foremek żadnym tłuszczem . Z tak przygotowanego ciasta
i tak ładnie odchodzą po upieczeniu od foremek .
Babeczki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni C
i piekę 20 -  25 minut .
Temperatura i czas pieczenia często zależy od piekarnika . Najlepiej
kontrolować czas pieczenia . Babeczki mają mieć złoty kolor.
Nie trzymajcie ich dłużej w piekarniku niż 25 minut , bo będą zbyt wysuszone .
Po upieczeniu i wyjęciu z pieca można od razu wykładać babeczki z foremek.
Nie trzeba czekać aż wystygną .


Babeczki można napełniać bitą śmietaną , kremem maślanym , kremem
budyniowym   , owocami .

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 35 babeczek o średnicy 65 mm .

Życzę smacznego !!!!!!. Pozdrawiam !!!!!!
Czekam na Wasze  opinie i zapytania .