TORT TOFFI
Składniki na biszkopt :
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń toffi
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem toffi :
1 puszka masy kajmakowej o smaku toffi
lub 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego ( do garnuszka wlewamy wodę.
wkładamy zamkniętą puszkę z mlekiem i gotujemy na małym ogniu około 3 godzin ,
należy pamiętać aby puszka była całkowicie pokryta cały czas wodą, po 3 godzinach
wyjmujemy puszkę z wody , studzimy i otwieramy . Najlepiej przygotować sobie
taką masę toffi dzień wcześniej . )
60 g serka mascarpone . ( ilość serka zależy od tego jaką konsystencję
kremu chcemy uzyskać ) .
Składniki na krem śmietankowy :
- 1/2 l śmietanki kremówki
- 1 cukier waniliowy 16 g
- 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody.
(Żelatynę namaczamy w 1/3 szklance zimnej wody i za pomocą mikrofalówki
ustawiając ja na 90 stopni i 30 sekund rozpuszczamy żelatynę , lub wstawiamy
garnuszek z namoczoną żelatyną do większego garnka z gotującą wodą , mieszamy
żelatynę do czasu aż się rozpuści .)
Jeżeli chcesz poznać dalszą wersję przepisu na ten smaczny tort napisz dag5992@gmail.com
pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuń