Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa.
Składniki na biszkopt
6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .
Składniki na krem czekoladowy
1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru
Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów
Składniki na wiśnie w galaretce
1 słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie lub 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek ,
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni
Składniki na polewę czekoladową
200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody
Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni
Składniki na polewę czekoladową
200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody
Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz