Ostatni bal sylwestrowy na którym przywitałam wraz z przyjaciół mi 2013 rok był bardzo udany.
Wspaniała szampańska zabawa przy dobrej muzyce trwała do rana .
Jednak problemy jakie pojawiają się gdy otwieramy butelkę z szampanem podsunęły mi pomysł
na nowy temat w blogu TRUNKI DOBRZE PODANE.
Dobrze podane trunki powinny mieć odpowiednią temperaturę oraz atrakcyjną oprawę .
1. Jak otwieramy butelkę z szampanem ?
Najpierw z szyjki butelki usuwamy folię najczęściej zwaną złotkiem . Wcześniej można ją podciąć
nożykiem lub nożyczkami.
Następnie odkręcamy delikatnie drucik na siatkowym koszyczku podtrzymując korek.
Koszyczek usuwamy .
Lekko przechylamy butelkę i stopniowo wyciągamy korek , obracając po woli w jedną stronę ,
aż gaz znajdujący się w szampanie zacznie go sam wypychać.
I tu uwaga Panie do Was prośba , nie zbijajcie z tropu swoich partnerów w momencie otwierania
szampana mówiąc ,, on nie otworzy nie umie ,, Wasz wybranek serca na pewno sobie poradzi . A Panowie uwaga- szampan ma wystrzelić na wiwat anie na sukienkę wybranki .
2. Dobrze podany szampan musi być zimny , dlatego do momentu otwarcia trzymajmy go w lodówce , tam osiągnie wymarzoną temperaturę 7 stopni C .
Smak szampana wyśmienicie podnoszą świeże truskawki .
3. Najczęściej kupowane szampany to półwytrawne lub półsłodkie , które mogą być bazą koktajli
i dobrze się łączą z sokami owocowymi i likierami owocowymi .
4. Kieliszki do szampana powinny mieć podłużny , lekko rozszerzający si ę ku górze kształt .
W NOWYM 2013 ROKU WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM
MOJEGO BLOGA I PRZYJACIEL OM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz