niedziela, 20 stycznia 2013

SWOJSKA KASZANKA ANI .

KASZANKA

Witam wszystkich którzy uwielbiają domowe wyroby , cenią niepowtarzalny smak i świeżość
wyrobów . Robiąc sami mamy pewność , że jemy produkty najwyższej jakości , dostosowane
do smaku naszych domowników .
Z podanego przepisu uzyskacie od 6 do 7 kg swojskiej kaszanki .





Składniki
1,70 - 2 kg kaszy gryczanej .
1,50 kg ugotowanych( skórek ze słoniny, płuca wieprzowe ,wątroba 
wieprzowa , skrawki mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem,
mięso z głowizny ).
30 dag skwarek z podgardla .
50 dag sparzonej krwi wieprzowej.
Rosół z gotowanego mięsa  około 2,5 do 3 l .

Przyprawy
1,5 dag pieprzu , może być mieszany pieprz czarny z pieprzem
ziołowym lub sam pieprz czarny mielony .
1,5 łyżki soli .
2 łyżki przyprawy typu Vegeta .
1 dag majeranku .
6-8 zmielonych ziaren ziela angielskiego .
1 łyżka gałki muszkatołowej .
4-5 ząbków czosnku zmiażdżonych w wyciskarce do czosnku .

Ugotowane do miękkości mięso i skórki mielimy przez maszynkę
na sitku z otworami nr 5-8 mm .
Mielimy także ugotowaną krew .
Do gotującego się rosołu wsypujemy kaszę i gotujemy około 10 minut .
Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z przyprawami.
Mieszać możemy wszystko ciepłe nie trzeba czekać aż po szczególne
składniki wystygną . 
Oczywiście ilość przypraw możemy zmieniać dowolnie i dostosować
do swojego smaku.
Tak przygotowaną masą napełniamy osłonki naturalne bądź sztuczne.
Do napełniania wykorzystujemy maszynkę do mielenia z końcówką
do kiełbas .
Kaszankę parzymy około 15 minut w osolonej wodzie . Temperatura
wody 85 - 75 stopni C .  Sprawdzamy żeby woda nie wrzała , jeżeli
jest za gorąca to dolewamy zimnej wody .
Po 15 minutach wyjmujemy kaszankę i wkładamy na około 10 minut
do zimnej wody . Następnie wyjmujemy i układamy na tacach do
całkowitego wystudzenia . 

            SMACZNEGO !!!!!!
  





                                                                                                        

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz