czwartek, 11 października 2012

babeczki z kruchego ciasta

Babeczki z kruchego ciasta

Składniki:
2,5 szklanki mąki pszennej
4 łyżki cukru pudru
1 cukier wanilinowy 16 g
4 żółtka 
20 dag masła lub margaryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
ewentualnie 1-2 łyżki kwaśnej śmietany .

Mąkę , cukier puder , cukier wanilinowy , proszek do pieczenia wymieszać
w misce , dodać masło całość posiekać nożem aż do połączenia się składników .
Ja bardzo nie lubię siekania nożem dlatego też wybrałam łatwiejszy
sposób łączenia składników . Biorę do tego widelec i rozgniatam masło 
wrzucone do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami
Można też zetrzeć masło na tarce jarzynowej na grubych oczkach .
Następnie dodaję żółtka i znowu widelcem rozgniatam całość .
Jeżeli ciasto jest zbyt suche aby je zlepić dodaję śmietanę .
Szybko zagniatam ciasto , robiąc jedną kulę .
Następnie wałkuję ciasto na placek 5-6 mm i wycinam foremkami do babeczek
kółka . Wgniatam ciasto w foremki tworząc babeczki .
Ja nie smaruję foremek żadnym tłuszczem . Z tak przygotowanego ciasta
i tak ładnie odchodzą po upieczeniu od foremek .
Babeczki wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 - 190 stopni C
i piekę 20 -  25 minut .
Temperatura i czas pieczenia często zależy od piekarnika . Najlepiej
kontrolować czas pieczenia . Babeczki mają mieć złoty kolor.
Nie trzymajcie ich dłużej w piekarniku niż 25 minut , bo będą zbyt wysuszone .
Po upieczeniu i wyjęciu z pieca można od razu wykładać babeczki z foremek.
Nie trzeba czekać aż wystygną .


Babeczki można napełniać bitą śmietaną , kremem maślanym , kremem
budyniowym   , owocami .

Z podanej ilości ciasta wychodzi około 35 babeczek o średnicy 65 mm .

Życzę smacznego !!!!!!. Pozdrawiam !!!!!!
Czekam na Wasze  opinie i zapytania .

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz