sobota, 6 października 2012

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy 
Właśnie zabieram się do zrobienia tortu urodzinowego . Zawsze przed 
wykonaniem takiego tortu obmyślam dokładny plan wykonania.
Ten tort będzie o smaku truskawkowo - śmietankowym .
Składa się z dwóch biszkoptów . 
Duży biszkopt o średnicy 26 cm i mały o średnicy 20 cm.
Nasączony syropem z wody , cukru , soku z cytryny i spirytusu .
Biszkopty duży z 8 jaj , mały z 4 jaj . Przekrojone na trzy blaty .
Przełożone warstwą truskawek z galaretką truskawkową ,
kremem truskawkowym , bitą śmietaną. 
Wierzch i boki tortu pokryte bitą śmietaną . Boki dodatkowo udekorowane
czekoladą białą i ciemną . Wierzch tortu dokładnie wygładzony z czekoladowym
napisem , łososiowymi różami zrobionymi z mas cukrowej połączonej z lukrem
plastycznym i zielone listki . Wokół obu krążków zrobiona będzie dekoracyjna obwódka
z bitej śmietany , zrobiona szprycą z tylką  w kształcie gwiazdki .
Dokładny przepis podam po wykonaniu tortu .
Pozdrawiam Wszystkich którzy odwiedzają moją stronę .

12 październik 2012

Nareszcie mam czas żeby dokończyć opis tortu .


Składniki  na biszkopt duży ;

  • 8 jajek
  • 1,1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia .


Składniki na mały biszkopt ;

  • 4 jajka
  • 2/3  szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia .


Ubić białka na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać mikserem na 
najwyższych obrotach . Dodać żółtka , ubijać jeszcze około 5 - 6 minut .
Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać
przez sito do ubitej masy jajecznej . Wymieszać delikatnie łyżką aż do
połączenia się wszystkich składników .
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni .
Ponieważ czas pieczenia często jest uzależniony od naszego piekarnika ,
proponuję sprawdzać po 40 minutach czy biszkopt jest w środku upieczony
i dopiero po uzyskaniu pewności wyjąć go z piekarnika .
Sprawdzamy wbijając patyczek w środek biszkoptu ,  jeżeli jest suchy
to ciasto jest gotowe , a jeżeli jest mokry to wydłużyć czas pieczenia
o kolejne 10 minut .
Gdy za bardzo się spieka wierzch biszkoptu a w środku jest jeszcze nie 
upieczony przykryjcie go folia aluminiową .
Upieczone biszkopty po wyjęciu z piekarnika wyłóżcie gorące z tortownicy
na papier do pieczenia wierzchem do dołu . Dzięki temu uzyskacie idealnie
płaski spód tortu .
Wylewając masę do pieczenia , do tortownicy zawsze ciasto nalewajcie na
środek tortownicy , powinno samoistnie rozejść się na boki tortownicy .
Wierzch delikatnie wyrównajcie łyżką lub łopatką do ciasta .
Upieczone i wystudzone biszkopty, każdy przekrójcie na trzy blaty .

Owoce na spód tortu proporcje na dwa w/w biszkopty .

40 dag malin lub truskawek 
2 galaretki , smak taki jak użyte owoce
2 szklanki wody.
Można też użyć owoców mrożonych lub z syropu , kompotu .
Wtedy zamiast wody wykorzystajcie sok z owoców a jeżeli jest go
mniej niż 2 szklanki brakującą ilość dopełnijcie wodą .
Owoce z wodą lub sokiem zagotujcie . Odstawcie z ognia wsypcie suchą
galaretkę wymieszajcie . Otrzymaną porcję podzielcie na dwa biszkopty .
Tężejącą masę wyłóżcie na pierwszy blat biszkoptu .

Krem malinowy lub truskawkowy proporcja na dwa w/w biszkopty.

  • 20 lub 30 dag malin lub truskawek
  • 1/2 l śmietany tortowej
  • 2 usztywniacze do śmietany lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance
  • wody .

Owoce zmiksujcie blenderem i przetrzyjcie  przez sito.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijcie , pod koniec ubijania dodajcie
cukier puder , usztywniacze lub żelatynę i przetarte owoce .
Pamiętajcie żeby nie dodawać gorącej żelatyny do ubitej śmietany ,
poczekajcie aż będzie chłodna . Ja zawsze najpierw dodaję kilka łyżek
ubitej śmietany do chłodnej i rozpuszczonej żelatyny . Następnie miksuję
i dopiero wtedy wlewam do ubitej śmietany i szybko całość miksuję .
Owoce też dodawajcie partiami żeby nie rozrzedzić śmietany .
Na zastygniętą owocową galaretkę nałóżcie krem . Trochę możecie zostawić
sobie do dekoracji .
Krem przykryjcie drugim blatem biszkoptu .

Krem waniliowy z bitej śmietany .
Proporcje na dwa w/w biszkopty

  • 1,5 l śmietany tortowej
  • cukier puder 8 łyżek , lub według Waszego smaku
  • Cukier wanilinowy lub ziarna z laski wanilii 
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody lub
  • usztywniacze do bitej śmietany w ilości podanej

przez producenta .
Śmietanę ubijcie pod koniec ubijania dodajcie cukier , wanilie i chłodną
żelatynę lub usztywniacze .

Na drugi blat nałóżcie część kremu , przykryjcie trzecim blatem .
Na wierzch i boki tortu nałóżcie krem . 
I dowolnie udekorujcie tort według Waszego pomysłu .

Każdy blat biszkoptu nasączcie ponczem zrobionym
z wody , cukru , soku z cytryny . Do zimnego ponczu można dodać
3 - 6 łyżek spirytusu .

Czekam na informację jak udekorowaliście swój tort .

 Smacznego !!!!!!!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz