Właśnie zabieram się do zrobienia tortu urodzinowego . Zawsze przed
wykonaniem takiego tortu obmyślam dokładny plan wykonania.
Ten tort będzie o smaku truskawkowo - śmietankowym .
Składa się z dwóch biszkoptów .
Duży biszkopt o średnicy 26 cm i mały o średnicy 20 cm.
Nasączony syropem z wody , cukru , soku z cytryny i spirytusu .
Biszkopty duży z 8 jaj , mały z 4 jaj . Przekrojone na trzy blaty .
Przełożone warstwą truskawek z galaretką truskawkową ,
kremem truskawkowym , bitą śmietaną.
Wierzch i boki tortu pokryte bitą śmietaną . Boki dodatkowo udekorowane
czekoladą białą i ciemną . Wierzch tortu dokładnie wygładzony z czekoladowym
napisem , łososiowymi różami zrobionymi z mas cukrowej połączonej z lukrem
plastycznym i zielone listki . Wokół obu krążków zrobiona będzie dekoracyjna obwódka
z bitej śmietany , zrobiona szprycą z tylką w kształcie gwiazdki .
Dokładny przepis podam po wykonaniu tortu .
Pozdrawiam Wszystkich którzy odwiedzają moją stronę .
z bitej śmietany , zrobiona szprycą z tylką w kształcie gwiazdki .
Dokładny przepis podam po wykonaniu tortu .
Pozdrawiam Wszystkich którzy odwiedzają moją stronę .
12 październik 2012
Nareszcie mam czas żeby dokończyć opis tortu .
Składniki na biszkopt duży ;
- 8 jajek
- 1,1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia .
Składniki na mały biszkopt ;
- 4 jajka
- 2/3 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia .
Ubić białka na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać mikserem na
najwyższych obrotach . Dodać żółtka , ubijać jeszcze około 5 - 6 minut .
Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać
przez sito do ubitej masy jajecznej . Wymieszać delikatnie łyżką aż do
połączenia się wszystkich składników .
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni .
Ponieważ czas pieczenia często jest uzależniony od naszego piekarnika ,
proponuję sprawdzać po 40 minutach czy biszkopt jest w środku upieczony
i dopiero po uzyskaniu pewności wyjąć go z piekarnika .
Sprawdzamy wbijając patyczek w środek biszkoptu , jeżeli jest suchy
to ciasto jest gotowe , a jeżeli jest mokry to wydłużyć czas pieczenia
o kolejne 10 minut .
Gdy za bardzo się spieka wierzch biszkoptu a w środku jest jeszcze nie
upieczony przykryjcie go folia aluminiową .
Upieczone biszkopty po wyjęciu z piekarnika wyłóżcie gorące z tortownicy
na papier do pieczenia wierzchem do dołu . Dzięki temu uzyskacie idealnie
płaski spód tortu .
Wylewając masę do pieczenia , do tortownicy zawsze ciasto nalewajcie na
środek tortownicy , powinno samoistnie rozejść się na boki tortownicy .
Wierzch delikatnie wyrównajcie łyżką lub łopatką do ciasta .
Upieczone i wystudzone biszkopty, każdy przekrójcie na trzy blaty .
Owoce na spód tortu proporcje na dwa w/w biszkopty .
40 dag malin lub truskawek
2 galaretki , smak taki jak użyte owoce
2 szklanki wody.
Można też użyć owoców mrożonych lub z syropu , kompotu .
Wtedy zamiast wody wykorzystajcie sok z owoców a jeżeli jest go
mniej niż 2 szklanki brakującą ilość dopełnijcie wodą .
Owoce z wodą lub sokiem zagotujcie . Odstawcie z ognia wsypcie suchą
galaretkę wymieszajcie . Otrzymaną porcję podzielcie na dwa biszkopty .
Tężejącą masę wyłóżcie na pierwszy blat biszkoptu .
Krem malinowy lub truskawkowy proporcja na dwa w/w biszkopty.
- 20 lub 30 dag malin lub truskawek
- 1/2 l śmietany tortowej
- 2 usztywniacze do śmietany lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance
- wody .
Owoce zmiksujcie blenderem i przetrzyjcie przez sito.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijcie , pod koniec ubijania dodajcie
cukier puder , usztywniacze lub żelatynę i przetarte owoce .
Pamiętajcie żeby nie dodawać gorącej żelatyny do ubitej śmietany ,
poczekajcie aż będzie chłodna . Ja zawsze najpierw dodaję kilka łyżek
ubitej śmietany do chłodnej i rozpuszczonej żelatyny . Następnie miksuję
i dopiero wtedy wlewam do ubitej śmietany i szybko całość miksuję .
Owoce też dodawajcie partiami żeby nie rozrzedzić śmietany .
Na zastygniętą owocową galaretkę nałóżcie krem . Trochę możecie zostawić
sobie do dekoracji .
Krem przykryjcie drugim blatem biszkoptu .
Krem waniliowy z bitej śmietany .
Proporcje na dwa w/w biszkopty
- 1,5 l śmietany tortowej
- cukier puder 8 łyżek , lub według Waszego smaku
- Cukier wanilinowy lub ziarna z laski wanilii
- 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody lub
- usztywniacze do bitej śmietany w ilości podanej
przez producenta .
Śmietanę ubijcie pod koniec ubijania dodajcie cukier , wanilie i chłodną
żelatynę lub usztywniacze .
Na drugi blat nałóżcie część kremu , przykryjcie trzecim blatem .
Na wierzch i boki tortu nałóżcie krem .
I dowolnie udekorujcie tort według Waszego pomysłu .
Każdy blat biszkoptu nasączcie ponczem zrobionym
z wody , cukru , soku z cytryny . Do zimnego ponczu można dodać
3 - 6 łyżek spirytusu .
Czekam na informację jak udekorowaliście swój tort .
Smacznego !!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz