Tort malinowo-śmietankowy z żelkami z malinowej galaretki. Cały tort pokryty kremem maślanym w trzech odcieniach. Gwiazdki w dwóch kolorach zrobiłam z masy cukrowej. Lodowy pałac to bezowe lizaki. Wykorzystałam też dwukolorowe bezy, które tak jak lizaki zrobiłam wcześniej.
Etykiety
wtorek, 27 kwietnia 2021
Kraina Lodu - tort z bezikami
Tort malinowo-śmietankowy z żelkami z malinowej galaretki. Cały tort pokryty kremem maślanym w trzech odcieniach. Gwiazdki w dwóch kolorach zrobiłam z masy cukrowej. Lodowy pałac to bezowe lizaki. Wykorzystałam też dwukolorowe bezy, które tak jak lizaki zrobiłam wcześniej.
czwartek, 5 listopada 2020
Zakwas z buraków - napój mocy
jelitową. Pijąc go lepiej poradzisz sobie z przeziębieniem. Ma właściwości
przeciwzapalne i detoksykacyjne . Ten napój mocy dodaje energii, reguluje
przemianę materii, obniża poziom cholesterolu, jest pomocny w leczeniu
anemii. Zawiera przeciwutleniacze, które niszczą wolne rodniki,
odpowiedzialne za wiele chorób. Wspiera układ krwionośny i reguluje
ciśnienie krwi. Jest naturalnym kosmetykiem , który dobroczynnie wpływa
na wygląd naszej skóry.
Wystarczy pić go codziennie, a na efekty nie będzie trzeba długo czekać.
Zakwas jest bardzo łatwy w przygotowaniu, potrzebujemy tylko:
- buraki czerwone - 2 kg
- czosnek - 1 główka
- liście laurowe - 5 szt.
- ziele angielskie - kilka ziaren
- pieprz - według uznania
- sól kamienna - 5 łyżek
- woda przegotowana i wystudzona - 4 litry
- opcjonalnie kilka łyżek soku z kiszonych ogórków.
Ilość przypraw możecie sami regulować według własnego smaku.
Ja kiszę buraki w kamiennym garnku, (to prawie zabytek , pamięta
czasy babci). Równie dobrze kiszą się w szklanych naczyniach.
Buraki trzeba obrać, pokroić w grubsze plastry i warstwami układać
w naczyniu, przesypując je przyprawami. Ostatnią warstwę powinny
stanowić buraki. Przykrywamy je talerzykiem. Sól rozpuszczamy
w przestudzonej wodzie i zalewamy buraki. Przykrywamy czystą
ściereczką i odstawiamy w ciepłe i nie nasłonecznione miejsce.
Szklany słój trzeba przykryć, żeby światło nie dostawało się do buraków,
w przeciwnym razie stracą kolor.
Pamiętajcie, że taki zakwas trzeba codziennie zamieszać, chodzi
mi o mieszanie wody która jest nad burakami. Najlepiej drewnianą łyżką.
Buraki nie mogą pływać swobodnie w wodzie, muszą być całkowicie
zanurzone, inaczej zakwitnie na powierzchni zakwasu pleśń i będzie się
nadawał tylko do wylania.
Po 6 - 10 dniach zakwas jest gotowy do spożycia.
Wtedy odcedzamy buraki , a zakwas przelewamy do butelek.
Przechowujemy go w ciemnym i zimnym pomieszczeniu lub lodówce.
Zakwas idealnie podkreśla smak i kolor wigilijnego barszczyku.
Jednak w barszczyku traci swoje lecznicze działanie, bo to surowy
zakwas jest napojem mocy.
środa, 4 listopada 2020
- Dynia Hokkaido 1 szt.
- Czosnek 8 ząbków
- Marchew 2 szt.
- Cebula 1 szt.
- Koper baldachim lub
- nasiona.
- Sól 2 łyżki
I jeszcze kilka łyżek soku z kiszonych ogórków (opcjonalnie) .
niedziela, 17 listopada 2019
Pierogi z mięsem i kapustą kiszoną
- 70 dkg mięsa z rosołu (wołowe, drobiowe)
- 1 kg kapusty kiszonej
- 3-4 kapelusze suszonych grzybów
- 2-3 cebule
- olej lub masło
- przyprawy do smaku:
- sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, czosnek .
- 1 kg mąki , woda 0,75 l ( ciepła),
- 1 łyżka masła, szczypta soli.
Kapustę dziele na dwie porcje, jedną porcje kapusty gotuję z grzybami, które wcześniej trochę moczę w wodzie, do gotowania dodaję liść laurowy. Ugotowaną kapustę siekam nożem dość drobno. Drugą część kapusty kwaszonej (niegotowanej) mielę w maszynce do mięsa na grubszym sicie. Cebulę kroję w drobną kostkę podsmażam na tłuszczu i dodaję posiekaną kapustę i zmieloną kapustę, dodaje też zmielone mięso z rosołu i posiekane lub zmielone na grubym sitku grzyby. Wszystko dokładnie mieszam cały czas podsmażając. Doprawiam do smaku przyprawami. Kiedy składniki się połączą, odstawiam farsz do wystudzenia.
Ciasto na pierogi:
Z mąki i ciepłej wody w której rozpuścimy masło i sól, zagniatamy luźne ciasto.
Pamiętajcie, żeby woda nie była zbyt gorąca..Ilość wody może się zmieniać, zależy to od wilgotności mąki.
Po zrobieniu pierogów gotujemy je około 4-do 5 minut w zależności od ich wielkości, w lekko osolonej wodzie . Pamiętajcie, że pierogi muszą mieć trochę swobody w garnku. Nie lubią tłoku..
Podajemy zaraz po ugotowaniu z delikatnie podsmażoną na dowolnym tłuszczu cebulką.
Lub podsmażamy zimne pierogi na tłuszczu, na złoty kolor na patelni...W każdej postaci to ulubione danie wszystkich domowników..
Smacznego życzy Ania...Miłej rodzinnej atmosfery....
niedziela, 15 lipca 2018
Karkówka bejcowana na grilla
- schab karkowy - 1,20 kg do 1,50 kg
- olej lub oliwa z oliwek - 1/2 szklanki
- czosnek 5-7 ząbków
- cebula - 1 duża
- liście laurowe - 2-4 szt
- sól - 1 łyżeczka
- pieprz ziołowy lub czarny -
- 1 łyżeczka
- przyprawa do grilla - 1 łyżeczka
- przyprawa do kurczaka - 1 łyżeczka
- majeranek - 1 łyżeczka
- słodka papryka - 1 łyżeczka
- musztarda - 1 łyżeczka
- keczup - 2 łyżki
Nigdy nie używajcie mięsa mrożonego.
Najlepsze kawałki to schab, który ma wagę
do 1,50 kg. Jest to mięso z młodych sztuk, a więc delikatne.