że czuć wyraźny posmak kakaowej goryczki, która została przełamana
słodkim lekko kwaśnawym i mocno owocowym kremem. Całość orzeźwia
zimna galaretka. Jest to ciasto dla miłośników gorzkiej czekolady.
Składniki na biszkopt ;
- 200 g masła
- 160 g mąki pszennej
- 40 g kakao gorzkie
- 200 g cukru drobnego lub pudru
- 4 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1-3 łyżki letniej wody
Wykonanie : Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po
jednym jajku i ubijać aż do powstania jednolitej pulchnej masy. Czas ubijania
to 10-15 minut. Mąkę , kakao, proszek do pieczenia, sól wymieszać razem
i przesiać połowę do ubitej masy. Wymieszać łyżką , dodać pozostałą porcję
mąki i ponownie wymieszać. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste należy dodać wodę.
Pamiętajcie żeby masło i jajka wyjąć wcześniej z lodówki, wtedy będą się
lepiej ubijać. Powstałą masę przełożyć do tortownicy o średnicy 28 lub 30 cm. Piec w 180-190 stopniach C, 30 minut. / do suchego patyczka/. Biszkopt jest upieczony kiedy boki lekko odstają od formy.
Składniki na krem:
- 1/2 l mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 galaretki cytrynowe
- 200 g masła roślinnego
- 1 budyń śmietankowy
- 1 czubata łyżka mąki pszennej
- 250 g owoców z kompotu lub świeżych
- Rodzaj owoców dowolny , mogą to być wiśnie, truskawki, ananasy, brzoskwinie lub inne ulubione owoce.
Będą jeszcze potrzebne: 2 galaretki o różnych kolorach. Każda
rozpuszczona w 1,3/4 szklance gorącej wody. Które pozostawiamy do wystudzenia.
Wykonanie: Galaretki do kremu rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, pozostawić do stężenia. Odlać 1/2 szklanki zimnego mleka , rozprowadzić w nim budyń i mąkę. Resztę mleka zagotować razem z cukrem , wlać budyń , całość gotować około 2 minuty, wystudzić.
Podczas stygnięcia budyń od czasu do czasu zamieszać. Dzięki temu nie
utworzy się na wierzchu zaschnięta powłoka. Można też naczynie z budyniem przykryć folią, ale wtedy budyń będzie dłużej stygł.
Pamiętajcie żeby budyń schłodzić do temperatury masła. Dzięki temu
będzie łatwiej ubić krem i nie zważy się.
Masło rozetrzeć dokładnie mikserem , wystudzony budyń dodać w trzech
porcjach do masła ciągle ucierając krem. Pod koniec ucierania dodać
zimną tężejącą galaretkę. Całość dobrze wymieszać mikserem
Z biszkoptu delikatnie ściąć wierzch, włożyć go do tortownicy. Można też
delikatnie nasączyć go sokiem z owoców dokładnie kilkoma łyżkami soku.
Na biszkopt wyłożyć połowę kremu. Ułożyć owoce i przykryć drugą połową
kremu. Wstawić do lodówki aby krem stężał.
Na wierzch wylać tężejącą galaretkę i ponownie schłodzić w lodówce.
Gdy galaretka zastygnie, wylać drugą galaretkę i pozostawić całość w lodówce na 12 godzin.
Smacznego