poniedziałek, 4 lutego 2013

Pączki

Wyśmienite pączki Ani
                                          
Te puszyste pączki robię tylko na tłusty czwartek. Są pracochłonne ale bardzo
pyszne , można je nadziać marmoladą,konfiturą owocową lub dżemem .
Pączki smażę tradycyjnie na smalcu .  Posypuję cukrem pudrem , można też polać
lukrem lub czekoladą.





Składniki:

1 kg mąki pszennej 
10 dag drożdży świeżych 
15 dag cukru pudru
3 łyżki cukru
3, i 1/2 szklanki mleka 
1 cukier waniliowe
aromat do ciast migdałowy
12 żółtek
16 dag masła
1 kieliszek spirytusu opcjonalnie.
30 dag marmolady
3/4 łyżeczki płaskiej soli 
1 kg smalcu 

Z podanej ilości mąki odważamy 30 dag na rozczyn . 30 dag dzielimy na 2 porcje .
Pierwszą porcję zaparzamy 2 szklankami wrzącego mleka bardzo energicznie 
mieszając mąkę z mlekiem . Następnie dodajemy  powoli 1 szklankę zimnego
mleka aby obniżyć temperaturę zaparzonej mąki i rozprowadzić ją do konsystencji
rozczynu . Jeżeli zrobią Wam się przy tym grudki to można je rozmiksować blenderem
lub przetrzeć przez sito . Dzięki zaparzeniu części mąki pączki są dłużej świeże,
mają większą objętość , lepszy smak i zapach . Jeżeli boicie się zaparzania mąki
bo wydaje się to Wam zbyt trudne to pomińcie ten etap i zróbcie rozczyn tradycyjny .
Przy rozczynie tradycyjnym zmniejszcie ilość mleka do 2,5 szklanek .
Do zaparzonej i ostudzonej mąki o konsystencji rozczynu dodajcie rozpuszczone w pozostałej ilości ciepłego mleka drożdże wymieszane z 3 łyżkami  cukru . Wszystko
dokładnie wymieszajcie , wierzch rozczynu zasypcie drugą porcją mąki .
Warstwa mąki powinna wynosić około 1 cm . Tak przygotowany rozczyn zostawcie
na 50 minut do dojrzewania . Dojrzały rozczyn będzie miął środek zapadnięty .
W czasie gdy rozczyn dojrzewa ubijcie żółtka z cukrem na puszystą masę ,
żeby łatwiej się ubijały można je ubić na parze . Miskę z jajkami ustawiamy na 
garnku z gotującą wodą i mikserem ubijamy jajka . Zwróćcie uwagę żeby masa
nie zagrzała się zbyt mocno ma być lekko ciepła . 
Rozpuszczamy także masło w garnuszku lub w mikrofalówce .
Do dojrzałego rozczynu dodajemy masę żółtkowo-cukrową , przesianą mąkę wymieszaną
z solą , cukier waniliowy , zapach migdałowy i wszystko dokładnie mieszamy .
Jeżeli robimy to ręcznie to czas wyrabiania wyniesie około 20 - 25 minut.
Gdy używamy miksera to czas wyrabiania ciasta wyniesie 12 minut .
Należy pamiętać że używamy końcówek mieszających a mikser ustawiamy na
wolne obroty . Po tym czasie dodajcie rozpuszczone masło i spirytus . Wszystko
należy wyrobić aż masa stanie się gładka , jednolita i błyszcząca .
 Tak przygotowane ciasto zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia .
Po tym czasie wyjmujemy je na stolnicę posypaną mąką i zagniatamy . 
Następnie dzielimy na kęsy wielkości około 5 dag , każdy kawałek formujemy w ręku
na placek , na środek nakładamy 1/2 łyżeczki marmolady i dokładnie zlepiamy brzegi .
Formujemy kulkę  tak jak byśmy lepili pigułę ze śniegu i zlepieniem kładziemy na
posypaną mąką ściereczkę z płótna  w odstępach 5 cm . Każdy uformowany pączek
przyciskamy z wierzchu spłaszczając go i posypujemy mąką . Przykrywamy
ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia . Gdy podwoją swoją objętość smażymy
na smalcu rozgrzanym do temperatury 170 stopni C .
Pączki smażymy około 5 minut . Po 2 minutach patyczkiem lub widelcem przekręcamy
je na drugą stronę .
Pamiętajcie że wkładamy je do smażenia stroną która była zlepiana .
Po wyjęciu z tłuszczu pączki odsączamy na papierowym ręczniku i odkładamy
aby przestygły . Posypujemy cukrem pudrem i gotowe .
 Z podanej ilości produktów otrzymacie 40 - 45 pączków .
Przed włożeniem pączków do gorącego tłuszczu za pomocą pędzelka lub miotełki
usuńcie nadmiar mąki .
Ciasto drożdżowe na pączki powinno mieć luźną konsystencje . Marmolada 
powinna być o konsystencji zbliżonej do ciasta  i nie może być zimna .


Smacznego .
.






                                  

niedziela, 20 stycznia 2013

SWOJSKA KASZANKA ANI .

KASZANKA

Witam wszystkich którzy uwielbiają domowe wyroby , cenią niepowtarzalny smak i świeżość
wyrobów . Robiąc sami mamy pewność , że jemy produkty najwyższej jakości , dostosowane
do smaku naszych domowników .
Z podanego przepisu uzyskacie od 6 do 7 kg swojskiej kaszanki .





Składniki
1,70 - 2 kg kaszy gryczanej .
1,50 kg ugotowanych( skórek ze słoniny, płuca wieprzowe ,wątroba 
wieprzowa , skrawki mięsa wieprzowego przerośnięte tłuszczem,
mięso z głowizny ).
30 dag skwarek z podgardla .
50 dag sparzonej krwi wieprzowej.
Rosół z gotowanego mięsa  około 2,5 do 3 l .

Przyprawy
1,5 dag pieprzu , może być mieszany pieprz czarny z pieprzem
ziołowym lub sam pieprz czarny mielony .
1,5 łyżki soli .
2 łyżki przyprawy typu Vegeta .
1 dag majeranku .
6-8 zmielonych ziaren ziela angielskiego .
1 łyżka gałki muszkatołowej .
4-5 ząbków czosnku zmiażdżonych w wyciskarce do czosnku .

Ugotowane do miękkości mięso i skórki mielimy przez maszynkę
na sitku z otworami nr 5-8 mm .
Mielimy także ugotowaną krew .
Do gotującego się rosołu wsypujemy kaszę i gotujemy około 10 minut .
Następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem z przyprawami.
Mieszać możemy wszystko ciepłe nie trzeba czekać aż po szczególne
składniki wystygną . 
Oczywiście ilość przypraw możemy zmieniać dowolnie i dostosować
do swojego smaku.
Tak przygotowaną masą napełniamy osłonki naturalne bądź sztuczne.
Do napełniania wykorzystujemy maszynkę do mielenia z końcówką
do kiełbas .
Kaszankę parzymy około 15 minut w osolonej wodzie . Temperatura
wody 85 - 75 stopni C .  Sprawdzamy żeby woda nie wrzała , jeżeli
jest za gorąca to dolewamy zimnej wody .
Po 15 minutach wyjmujemy kaszankę i wkładamy na około 10 minut
do zimnej wody . Następnie wyjmujemy i układamy na tacach do
całkowitego wystudzenia . 

            SMACZNEGO !!!!!!
  





                                                                                                        

sobota, 19 stycznia 2013

Pyszny tort dla smakoszy toffi


TORT TOFFI


Składniki na biszkopt :

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżki kakao
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej lub budyń toffi
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Składniki na krem toffi :

1 puszka masy kajmakowej o smaku toffi
lub 1 puszka mleka kondensowanego słodzonego ( do garnuszka wlewamy wodę.
wkładamy zamkniętą puszkę z mlekiem i gotujemy na małym ogniu około 3 godzin ,
należy pamiętać aby puszka była całkowicie pokryta cały czas wodą, po 3 godzinach
wyjmujemy puszkę z wody , studzimy i otwieramy . Najlepiej przygotować sobie
taką masę toffi dzień wcześniej . ) 
60 g serka mascarpone . ( ilość serka zależy od tego jaką konsystencję
kremu chcemy uzyskać ) .

Składniki na krem śmietankowy :


  • 1/2 l śmietanki kremówki 
  • 1 cukier waniliowy 16 g
  • 1 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklanki wody.

(Żelatynę namaczamy w 1/3 szklance zimnej wody i za pomocą mikrofalówki
ustawiając ja na 90 stopni i 30 sekund rozpuszczamy żelatynę , lub wstawiamy
garnuszek z namoczoną żelatyną do większego garnka z gotującą wodą , mieszamy
żelatynę do czasu aż się rozpuści .) 




                                                           


Jeżeli chcesz poznać dalszą wersję przepisu na ten smaczny tort napisz dag5992@gmail.com

niedziela, 6 stycznia 2013

Trunki dobrze podane

Ostatni bal sylwestrowy na którym przywitałam wraz z przyjaciół mi 2013 rok był bardzo udany.
Wspaniała szampańska zabawa przy dobrej muzyce trwała do rana .
Jednak  problemy jakie pojawiają się gdy otwieramy butelkę z szampanem podsunęły mi pomysł
na nowy temat w blogu TRUNKI DOBRZE PODANE.
Dobrze podane trunki powinny mieć odpowiednią temperaturę oraz atrakcyjną oprawę .
 1. Jak otwieramy butelkę z szampanem ?
Najpierw z szyjki butelki usuwamy folię najczęściej zwaną złotkiem . Wcześniej można ją podciąć
nożykiem lub nożyczkami.
Następnie odkręcamy delikatnie drucik na siatkowym koszyczku podtrzymując korek.
Koszyczek usuwamy .
Lekko przechylamy butelkę i stopniowo wyciągamy korek , obracając po woli w jedną stronę ,
aż gaz znajdujący się w szampanie zacznie go sam wypychać.
I tu uwaga Panie do Was prośba , nie zbijajcie z tropu swoich partnerów w momencie otwierania
szampana mówiąc ,, on nie otworzy nie umie ,, Wasz wybranek serca na pewno sobie poradzi .                  A Panowie uwaga- szampan ma wystrzelić na wiwat anie na sukienkę wybranki .
2. Dobrze podany szampan musi być zimny , dlatego do momentu otwarcia trzymajmy go                                                    w lodówce , tam osiągnie wymarzoną temperaturę 7 stopni C .
Smak szampana wyśmienicie podnoszą świeże truskawki .
3. Najczęściej kupowane szampany to półwytrawne lub półsłodkie , które mogą być bazą koktajli
i dobrze się łączą z sokami owocowymi i likierami owocowymi .
4. Kieliszki do szampana powinny mieć podłużny , lekko rozszerzający si ę ku górze kształt .


W NOWYM 2013 ROKU WSZYSTKIM ODWIEDZAJĄCYM
MOJEGO BLOGA I PRZYJACIEL OM ŻYCZĘ WSZYSTKIEGO NAJLEPSZEGO .  
                

piątek, 4 stycznia 2013

Biszkopt z kremem czekoladowym i galaretką

dag5992@gmail.com
  Delikatny biszkopt z puszystym czekoladowym kremem polany galaretką z wiśniami i czekoladowa polewa. 

Składniki na biszkopt

6 szt jajek
1 szklanka cukru
1, 1/4 szklanki mąki
1 budyń czekoladowy 
1 lub 2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Jeżeli nie macie budyniu czekoladowego to dodajcie 1 łyżkę mąki ziemniaczanej .

Składniki na krem czekoladowy

1/2 l śmietany kremówki
1 tabliczka czekolady gorzkiej
2 łyżki cukru pudru 

Można też zamiast tego kremu wykorzystać gotowy krem czekoladowy do tortów

Składniki na wiśnie w galaretce 

1 słoik wiśni drylowanych w lekkim syropie lub 1/2 kg mrożonych wiśni bez pestek ,
lub w sezonie świeże wiśnie .
2 galaretki wiśniowe.
Jeżeli będziecie robić ze świeżych lub mrożonych wiśni to trzeba wiśnie zasypać cukrem 
i poczekać aż puszczą sok . Ilość cukru zależy od waszego smaku .
2 szklanki wody lub soku z wiśni

Składniki na polewę czekoladową

200 g margaryny lub masła roślinnego
3/4 szklanki cukru pudru
3 lub 4 łyżki kakao
1, 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 3-4 łyżkach wody 

Wszystkie składniki podane są na dużą formę do ciasta .