Potrzebne będą: tortownica średnicy 24 cm, papier do pieczenia krążek o wielkości dna tortownicy.
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru (może być kryształ lub cukier puder )
- 1 szklanka mąki (typ 480 )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( nie koniecznie, dobrze ukręcony biszkopt wyrośnie bez dodatków, polecam dodanie proszku początkującym lub niepewnym efektu).
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.(może być bez tych dodatków}
Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli , ubijamy mikserem
(pamiętajmy , że ubijanie białek zaczynamy od najniższych obrotów miksera,
aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza a kończymy na najwyższych
obrotach miksera.) Można też ubić pianę trzepaczką ręczną piana wtedy jest lepsza
i biszkopt też, ale pamiętajcie że jest to o wiele bardziej pracochłonne.
Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy po dwa lub trzy żółtka
i dalej ubijamy aż masa będzie prawie biała a kryształki cukru całkowicie się
rozpuszczą. Następnie mieszamy w oddzielnym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia,
mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wszystkie składniki mieszamy , wysypujemy na sito
i dzieląc na dwa razy przesiewamy do masy jajecznej .Po przesianiu każdej porcji
mąki mieszamy delikatnie, łyżką drewnianą do połączenia się składników. Otrzymaną
masę wylewamy na przygotowaną wcześniej torownicę. Wstawiamy do piekarnika,
pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach C.
Pamiętajcie masę wylewamy na środek tortownicy i ewentualnie wyrównujemy
wierzch łyżką rozgarniając masę od środka do brzegów tortownicy.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat pieczenia biszkoptów zapraszam.
Teraz muszę iść gotować obiad ale jeszcze dzisiaj będzie dalsza część przygotowania
tortu, a raczej kremu. Przez ten czas biszkopt Wam wystygnie i będziecie mogli go
przekroić na trzy blaty.
Jeżeli chcecie otrzymać delikatniejszy biszkopt to należy zmniejszyć ilość mąki.
OdpowiedzUsuńCzas pieczenia zależy od wielkości biszkoptu. Im większy tym bardziej wydłużamy
OdpowiedzUsuńczas pieczenia.