Pamiętacie wspaniały smak drożdżowych racuchów jakie smażyła Wasza Babcia.
Teraz możecie zrobić je dla swoich pociech.
Racuszki są bardzo delikatne , puszyste , słodkie i zawsze pachną wspomnieniami rodzinnego domu , ciepłej domowej atmosfery , uśmiechniętej stojącej przy węglowej kuchni Babci lub Mamy .
Racuszki możecie zrobić z jabłkami lub bez , z samego ciasta.
Potrzebne będzie:
3 szklanki czubate mąki
50 g drożdży świeżych
odrobina soli
4 łyżki cukru ( może być więcej , będą słodsze )
1,1/2 szklanki letniego mleka
1 lub 2 jajka.
Mąkę przesiać do miseczki zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć rękoma drożdże prosto do wgłębienia,
zasypać 2 łyżkami cukru i wlać trochę ciepłego mleka . Odstawić na około 15 minut żeby drożdże zaczęły
rosnąć. Wgłębienie w mące musi być na tyle duże żeby mleko z niego nie wypływało bokami.
Jeżeli po 15 minutach drożdże nie zaczęły podwajać swojej objętości to nie róbcie dalej racuchów bo i tak się nie udadzą. Przyczyną tego bardzo często są nieświeże drożdże. Ale jeżeli zaczęły pracować to dodajcie
wszystkie pozostałe składniki i drewnianą łyżką wszystko dobrze połączcie. Pamiętajcie że ciasto
drożdżowe wymaga około 15 - 20 minut wyrabiania. Następnie odstawcie ciasto co najmniej na jedną
godzinę może być nawet dłużej .
Ciasto nabieramy na mokrą łyżkę i smażymy na nagrzanym tłuszczu z obydwu stron . Pamiętajcie tłuszcz
nie może być za bardzo rozgrzany bo racuchy będą smażyły się z wierzchu a w środku będą surowe.
Nie może być też zbyt zimny bo racuchy wchłoną za dużo oleju i będą bardzo tłuste.
Każdy usmażony racuch połóżcie na chwilę do odsączenia tłuszczu na papierowy ręcznik lub serwetkę.
Lekko przestudzone racuchy posypcie cukrem pudrem i gotowe.
Jeżeli chcecie żeby były to racuchy z jabłkiem to dodajcie do wszystkich składników obrane pokrojone
w cienkie plasterki dwa jabłka . Ilość dodanych jabłek może być według waszego uznania .
Następnym razem napiszę jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży.
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz