Witam !!! Nareszcie znalazłam chwilkę żeby podzielić się następnym przepisem.
Zaczął się sezon młodej kapusty. Możemy zrobić pyszne gołąbki i zajadać się nawet dwa dni raz zrobionym
daniem . Wiadomo , że dania z kapusty są najlepsze jak trochę postoją.
Żeby zrobić gołąbki potrzebne będzie :
1 główka średniej wielkości kapusty białej, młodej.
500 g mięsa wieprzowego mielonego .
4 średniej wielkości cebule (około 120 g ).
100 g ryżu białego ( 1 saszetka ) .
1 jajko ,
sól , pieprz czarny mielony, można tez dodać majeranek , paprykę słodką , 1 ząbek czosnku
lub inne przyprawy które lubicie . Dodawanie przypraw tak naprawdę jest uzależnione od Waszego
smaku . Z większości tych przypraw można zrezygnować , ale sól i pieprz muszą być w potrawie.
4 liście laurowe.
4 ziarna ziela angielskiego .
3 łyżki bułki tartej lub 1 zmielona i namoczona mała bułka.
1-2 łyżki jarzynki lub kostka mięsna wołowa, drobiowa, według Waszego uznania.
4 łyżki mąki,
olej lub smalec.
Koncentrat pomidorowy .
Z tej ilości wychodzi około 20 - 22 szt gołąbków
Gołąbki też można zrobić bez ryżu zwiększając ilość mięsa do 800 g.
Z kapusty usuwamy głąb i wkładamy ją do gotującej wody , sparzone liście wyjmujemy z garnka
i odkładamy do wystudzenia . Z każdego liścia usuwamy zgrubienie za pomocą noża, ścinając je.
Możemy też to zgrubienie rozbić delikatnie tłuczkiem nie ścinając go. Obie metody są dobre .
Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju na rozgrzany olej sypiemy ryż i smażymy delikatnie . Następnie
wlewamy około 1/2 szklanki wody lub bulionu z kostki i gotujemy chwilę aż ryż będzie pół miękki.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju lub smalcu na patelni , na złoty kolor .
Do mięsa mielonego dodajemy ryż , cebulę , jajko , bułkę tartą , sól, pieprz , majeranek , czosnek,
paprykę słodką . Wszystko dokładnie mieszamy . Tak przygotowaną masę zawijamy w liście
kapusty Ilość masy zależy od wielkości liścia . W większe liście więcej farszu, w mniejsze mniej.
Dno garnka wykładamy pozostałymi liśćmi kapusty . Wrzucamy liście laurowe , ziele angielskie ,można też dodać ziarenka pieprzu .Układamy gołąbki .Dodajemy 1- 2 łyżki soli , jarzynkę
lub kostki rosołowe. Zalewamy całość 1,1/2 l wody . Można wykorzystać wodę z parzenia kapusty.
Gotujemy 40 minut . Dodajemy koncentrat pomidorowy około 90 g lub według własnego smaku . Gotujemy
jeszcze 15 minut. 4 łyżki mąki zasmażamy na suchej patelni . Jak mąka lekko zbrązowieje dodajemy ją
do 1/2 szklanki zimnej wody . Rozprowadzamy mąkę w zimnej wodzie i wlewamy do gołąbków .
Całość gotujemy jeszcze około 5 minut . I gotowe. Oczywiście sos do gołąbków można przyprawić jeszcze
mielonym pieprzem i jeżeli trzeba solą według uznania . Jeżeli sos wydaje się Wam za rzadki dodajcie
więcej mąki.
Gołąbki można podawać tylko z sosem lub z ugotowanymi młodymi ziemniaczkami obowiązkowo ziemniaczki należy posypać świeżym koperkiem . No chyba że ktoś nie lubi tak jak mój syn koperku
to wtedy rezygnujemy z koperku. Ale ile tracimy .
Życzę smacznego !!!!!!!
Jeżeli zostało Wam za dużo nie wykorzystanych liści , możecie je pokroić i zamrozić .Przydadzą się
do zupy jarzynowej lub kapusty zasmażanej.
Etykiety
Torty
(21)
Święta Bożego Narodzenia
(18)
Ciasta z owocami
(15)
Ciasta na biszkopcie
(9)
Krem
(8)
Potrawy mączne
(7)
Porady
(6)
Przetwory
(6)
ciasto
(6)
Barszcz-zupa
(5)
Ciasta drożdżowe
(5)
Bezy
(4)
Swojskie wyroby
(4)
Tort
(4)
Babeczki
(3)
Bigos
(3)
Desery
(3)
Potrawy mięsno-warzywne
(3)
Ryby
(3)
Serniki
(3)
Wędliny
(3)
ciasto z truskawkami
(3)
Ciasteczka
(2)
Grill
(2)
Obiady-dania główne
(2)
Toffi
(2)
Ciasto parzone-ptysiowe
(1)
Dynia kiszona.
(1)
Kiełbasy
(1)
Mięsa pieczone
(1)
Muffiny
(1)
Ozdoby z lukru i masy cukrowej.
(1)
Placki
(1)
Podroby
(1)
Porady-trunki
(1)
Sałatki
(1)
kiełbasa wiejska
(1)
pianka
(1)
szynka
(1)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz