poniedziałek, 18 czerwca 2012

Serniczek na kruchym spodzie

Moi drodzy upieczcie dla swojego ukochanego tatusia  wspaniały serniczek.
Doskonały słodki prezent z okazji Dnia Ojca.
Blacha 28/36
Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • 170 g masła roślinnego
  • 4 żółtka 
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę ,proszek do pieczenia, cukier , wymieszać razem , dodać masło i żółtka .Widelcem rozgniatać
wszystkie składniki aż się połączą, można też siekać nożem ale trwa to dłużej.Potem zlepić ciasto w jedną kulę . Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem , wylepić kawałkami
ciasta całe dno i cieniutko boki formy .Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i zapiec
10- 15 minut w temp.180 st. C.
Rada jeżeli ciasto nie chce się łatwo zlepić dodajcie łyżkę kwaśnej śmietany.
Ciasto będzie jeszcze bardziej kruche jeżeli dodacie do niego jedną łyżkę płaską smalcu.
Masa serowa:  

  • 1 kg sera białego tłustego mielonego
  • 2 jajka + 2 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • Sok z cytryny około 3 łyżek
  • 1 budyń waniliowy lub łyżkę mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1 cukier waniliowy

Ser zmiksować z cukrem ,dodać jaja i żółtka, cały czas ubijać mikserem ,dodać pozostałe składniki
i jeszcze trochę ubijać. Powstała masa serowa ma być  kremowej konsystencji .
Tak przygotowaną masę wylać na podpieczone ciasto . Wstawić do piekarnika  na 30 -40 minut i zapiec.
Pozostałe białka ubić z cukrem(3/4 szklanki cukru )na sztywną pianę dodając 1 łyżkę mąki ziemniaczanej lub kisiel cytrynowy. Wyłożyć na podpieczony sernik posypać wiórkami kokosowymi lub kruszonką i ponownie wstawić do piekarnika na 10- 15 minut .Piec w 180 st.C.
Sernik można też polać polewą czekoladową, Można też do sera dodać pokrojone brzoskwinie.
Ciasto kroić po całkowitym wystygnięciu , najlepiej następnego dnia.
 Życzę smacznego!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz