Składniki:
- 1 kg buraków
- 3 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 jabłka
- 3 grzybki suszone / nie koniecznie /
- sól, pieprz do smaku
- 1 liść laurowy
- 4ziarna ziela angielskiego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka płaska cukru
Warzywa obieramy płuczemy, zalewamy 2,5 l wody, solimy,
dodajemy przyprawy i gotujemy około 20 – 30 minut.
Wyjmujemy warzywa , dodajemy obrane i pokrojone w paski lub
plasterki buraki / można też zetrzeć na tarce o grubych oczkach /,
wkładamy jabłka . Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy cukier,
sok z cytryny. Gotujemy do 30 minut. Przed końcem gotowania
dodajemy roztarty czosnek. Jeśli lubimy to możemy wsypać
1 łyżeczkę majeranku. Ugotowany barszczyk odstawiamy na 2 godziny.
Następnie przecedzamy przez sito, doprawiamy do smaku solą, pieprzem,
sokiem z cytryny. Przed podaniem podgrzewamy.
Barszczyk podajemy z pasztecikami, krokietami, uszkami lub rożkami
grzybowymi z ciasta francuskiego.
Można też dodać śmietanę i podawać z ziemniakami.
Smacznego
Polub stronę
<script src="http://fooder.pl/widget.js?size=big&version=2"></script>
Składniki na ciasto:
- 1/2 kg mąki pszennej
- 3 dag drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 4-5 łyżek gęstej śmietany 18%
- 1 kostka masła lub margaryny
- 1 płaska łyżeczka soli
- tłuszcz do wysmarowania blaszki lub papier do pieczenia
Mąkę przesiewamy na stolnicę lub do miseczki, dodajemy sól, masło
lub margarynę. Siekając nożem lub za pomocą widelca łączymy
tłuszcz z mąką. Dodajemy roztarte z cukrem drożdże, żółtka, śmietanę.
Wyrabiamy na jednolitą masę.
Z ciasta formujemy wałki takie jak na kopytka i rozwałkowujemy
je na prostokąty. Nakładamy farsz i zwijamy , brzegi dobrze sklejamy.
Tak przygotowane ruloniki tniemy na kawałki o długości około 4 cm
prosto lub ukośnie.
Układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej
papierem do pieczenia. Pamiętajmy żeby zostawić odstępy między
pasztecikami, bo jeszcze urosną. Pozostawiamy na 20 – 30 minut
do wyrośnięcia. Po tym czasie roztrzepujemy widelcem jajko
i za pomocą pędzelka smarujemy nim wierzch pasztecików.
Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika a po 5 minutach,
zwiększamy temperaturę do 180 – 190 stopni C. Pieczemy około 30 minut.
Z podanej ilości uzyskamy około 40 szt. pasztecików .
Składniki na farsz:
- 1/2 kg kapusty kiszonej
- 3 dag grzybów suszonych
- 3 łyżki masła lub oleju
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 cebula
- sól i pieprz do smaku.
- kilka ziaren ziela angielskiego/ dodać przy gotowaniu kapusty/
- 2 listki laurowe / dodać przy gotowaniu kapusty/
Farsz do pasztecików robimy tak jak farsz do pierogów z kapustą i grzybami
Porady:
- Farsz na ciasto kładziemy 2-3 cm od brzegu ciasta i zwijamy rulon.
- Brzegi ciasta bardzo dokładnie zlepiamy
- Po zwinięciu rulonu nadmiar ciasta obcinamy nożem.
- Przekręcamy rulon zlepieniem do dołu i lekko go spłaszczamy.
- Paszteciki na brytfance układamy zlepieniem do dołu.
- Grubość rozwałkowanego ciasta to 5 – 7 mm.
- Możemy też rozwałkować ciasto na 1 placek i wykrajać z niego kwadraty,
lub wycinać kółka. Brzegi kwadratów zlepiamy po przekątnej.
Tak przygotowane paszteciki są idealnym dodatkiem do czerwonego barszczyku lub barszczyku na zakwasie buraczanym.
Smacznego.