poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

                                                                                   


  Pierogi z kapustą   i grzybami

         Składniki :

     0.5 kg kapusty kwaszonej 
     3dag suszonych grzybów
    sól , pieprz, czosnek, majeranek ,
  mielone ziele angielskie  do smaku
     3-5 łyżek oleju
     2 łyżki bułki tartej
     1 cebula drobniutko pokrojona.
     0,5 kg mąki pszennej
  250 - 400 ml bardzo ciepłej wody.

Kapustę kwaszoną gotujemy około 30 minut , odcedzamy na sicie . Wcześniej namoczone grzyby
gotujemy , odsączamy z wody i studzimy. Grzyby mielimy w maszynce do mielenia mięsa używając
sitka z dużymi oczkami. Połowę ugotowanej kapusty mielimy razem z grzybami. Drugą część
kroimy drobno nożem. Pokrojoną drobniutko cebulkę lekko rumienimy na oleju na patelni.
Dodajemy kapustę i grzyby wszystko mieszamy i podsmażamy około 3 minut . Dodajemy bułkę tartą
i podsmażamy mieszając całość około 2 minut . Zestawiamy z ognia i dodajemy pozostałe 
przyprawy według naszego smaku . Całość pozostawiamy do wystudzenia.
Z mąki szczypty soli i wody zagniatamy ciasto . Ciasto powinno być miękkie i elastyczne.
Ilość użytej wody jest zależna od wilgotności mąki.
Teraz pozostaje tylko formowanie pierogów.
Możemy rozwałkować z ciasta placki i wycinać z nich szklanką lub foremką kółka na które nałożymy
farsz i zlepimy brzegi ciasta. Należy uważać aby w zlepianych brzegach nie było farszu bo przy
gotowaniu pierogi mogą się rozklejać.
Można też uformować z ciasta wałek tak jak na kopytka i ciąć ciasto na kawałki w zależności
jak duże pierogi chcemy otrzymać. Każdy kawałek wałkujemy na odpowiedni placuszek
na który nakładamy farsz .
Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie . Do wrzącej wody wrzucamy pierogi partiami , mieszamy
delikatnie łyżką i od chwili wypłynięcia gotujemy 3 minuty lub jeżeli pierogi są duże 5-6 minut .
Ugotowane pierogi wykładamy na tacę studzimy jeżeli ich od razu nie podajemy. Po wystudzeniu
spokojnie możemy je układać w miseczce jeden na drugi i nie będą się sklejać.
Pierogi bardzo dobre są podsmażane lub świeżo ugotowane polane lekko zrumienioną na oleju  cebulką. 
Z podanej ilości zrobicie około 30 pierogów większych na 4 kęsy takie jak na załączonym zdjęciu 
lub 50-60 mniejszych na 2 kęsy, wycinane od szklanki.



            SMACZNEGO !!!!!!!!!!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz