Delikatny, wspaniały deser
z nutą kakaową , migdałową,
czekoladową.
Puszysty wspaniały krem.
Biszkopt nasączony kawą
i likierem amaretto .
Składniki
Biszkopt
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 ,1/2 szklanki wrzącej wody 3 czubate łyżeczki kawy rozpuszczalnej 6-7 łyżek cukru 100 ml likieru amaretto lub kilka kropli aromatu migdałowego, kieliszek wódki .
Krem
- 750 ml śmietany kremówki
- 50 dag serka mascarpone
- 7 łyżek cukru pudru
- aromat waniliowy
- 1 łyżka żelatyny rozpuszczona
- w 1/3 szklance wody
Dodatkowo
- 2 gorzkie 100 g czekolady,
- 3 łyżeczki kakao,
- 100 g migdałów lub płatki
- migdałowe
Biszkopt robimy tak jak w przepisie na tort śmietankowy.
Pozostawiamy do wystudzenia , następnie kroimy na trzy blaty .
Każdą część nasączamy ponczem . Kawę rozpuszczaną zalewamy wrzątkiem,
słodzimy i pozostawiamy do wystudzenia . Do zimnej kawy dodajemy likier
amaretto . Jeżeli nie mamy likieru to dodajemy kilka kropel aromatu
migdałowego i kieliszek wódki lub 3-4 łyżki spirytusu .
Krem- Odlewamy 1/3 szklanki śmietany i dodajemy ją do serka mascarpone,
delikatnie mieszamy. Pozostałą część śmietany ubijamy, pod koniec ubijania
dodajemy cukier i aromat waniliowy. Następnie do ubitej śmietany partiami
dodajemy serek mascarpone i delikatnie mieszamy na małych obrotach
mikserem. Nie należy mieszać długo. Do tak przygotowanego kremu dodajemy
rozpuszczoną żelatynę i delikatnie mieszamy .
Kładziemy pierwszy blat biszkoptu nasączamy ponczem nakładamy 1/3 część
kremu , posypujemy startą czekoladą i 1 łyżeczką kakao . Kładziemy następny
blat biszkoptu nasączamy go i kolejno powtarzamy te same czynności .
Wierzch tortu i boki smarujemy kremem .Boki dodatkowo można obsypać
pokrojonymi migdałami lub płatkami migdałowymi. Wierzch tortu dekorujemy
według uznania , może być to starta czekolada , lub wiórki czekoladowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz