WIEJSKI
SMALEC
1 kg słoniny
70 dag podgardla
2 cebule
3 ząbki świeżego czosnku
2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki soli .
Słoninę i podgardle kroimy w drobną kostkę
lub mielimy w maszynce do mielenia mięsa , zakładając
sitko o grubych oczkach.
Tłuszcz topimy na patelni z grubym dnem lub
w garnku . Przelewamy tłuszcz wraz ze skwarkami
do miseczki . Na patelnię dajemy kilka łyżek
gorącego tłuszczu wsypujemy drobno pokrojoną cebulę
i podsmażamy , na koniec dodajemy majeranek , sól
i wyciśnięty lub drobniutko pokrojony czosnek .
Tak podsmażone króciutko przyprawy dodajemy do miseczki z tłuszczem i dokładnie
mieszamy. Ilość przypraw możemy zmieniać w zależności od smaku i swoich
upodobań.
Ciepły tłuszcz wymieszany z przyprawami
przelewamy wraz ze skwarkami do
słoiczków i pozostawiamy do zasłynięcia .
Przed całkowitym stężeniem mieszamy
całość łyżką , tak aby skwarki były
równo rozprowadzone na całości słoika.
Do tego świeżutki chleb z własnego
wypieku i kwaszony ogórek .
i przypominają się dawne staropolskie
czasy ..
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz