sobota, 6 października 2012

Tort urodzinowy

Tort urodzinowy 
Właśnie zabieram się do zrobienia tortu urodzinowego . Zawsze przed 
wykonaniem takiego tortu obmyślam dokładny plan wykonania.
Ten tort będzie o smaku truskawkowo - śmietankowym .
Składa się z dwóch biszkoptów . 
Duży biszkopt o średnicy 26 cm i mały o średnicy 20 cm.
Nasączony syropem z wody , cukru , soku z cytryny i spirytusu .
Biszkopty duży z 8 jaj , mały z 4 jaj . Przekrojone na trzy blaty .
Przełożone warstwą truskawek z galaretką truskawkową ,
kremem truskawkowym , bitą śmietaną. 
Wierzch i boki tortu pokryte bitą śmietaną . Boki dodatkowo udekorowane
czekoladą białą i ciemną . Wierzch tortu dokładnie wygładzony z czekoladowym
napisem , łososiowymi różami zrobionymi z mas cukrowej połączonej z lukrem
plastycznym i zielone listki . Wokół obu krążków zrobiona będzie dekoracyjna obwódka
z bitej śmietany , zrobiona szprycą z tylką  w kształcie gwiazdki .
Dokładny przepis podam po wykonaniu tortu .
Pozdrawiam Wszystkich którzy odwiedzają moją stronę .

12 październik 2012

Nareszcie mam czas żeby dokończyć opis tortu .


Składniki  na biszkopt duży ;

  • 8 jajek
  • 1,1/2 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia .


Składniki na mały biszkopt ;

  • 4 jajka
  • 2/3  szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia .


Ubić białka na sztywną pianę , dodać cukier , ubijać mikserem na 
najwyższych obrotach . Dodać żółtka , ubijać jeszcze około 5 - 6 minut .
Mąkę pszenną , mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać
przez sito do ubitej masy jajecznej . Wymieszać delikatnie łyżką aż do
połączenia się wszystkich składników .
Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni .
Ponieważ czas pieczenia często jest uzależniony od naszego piekarnika ,
proponuję sprawdzać po 40 minutach czy biszkopt jest w środku upieczony
i dopiero po uzyskaniu pewności wyjąć go z piekarnika .
Sprawdzamy wbijając patyczek w środek biszkoptu ,  jeżeli jest suchy
to ciasto jest gotowe , a jeżeli jest mokry to wydłużyć czas pieczenia
o kolejne 10 minut .
Gdy za bardzo się spieka wierzch biszkoptu a w środku jest jeszcze nie 
upieczony przykryjcie go folia aluminiową .
Upieczone biszkopty po wyjęciu z piekarnika wyłóżcie gorące z tortownicy
na papier do pieczenia wierzchem do dołu . Dzięki temu uzyskacie idealnie
płaski spód tortu .
Wylewając masę do pieczenia , do tortownicy zawsze ciasto nalewajcie na
środek tortownicy , powinno samoistnie rozejść się na boki tortownicy .
Wierzch delikatnie wyrównajcie łyżką lub łopatką do ciasta .
Upieczone i wystudzone biszkopty, każdy przekrójcie na trzy blaty .

Owoce na spód tortu proporcje na dwa w/w biszkopty .

40 dag malin lub truskawek 
2 galaretki , smak taki jak użyte owoce
2 szklanki wody.
Można też użyć owoców mrożonych lub z syropu , kompotu .
Wtedy zamiast wody wykorzystajcie sok z owoców a jeżeli jest go
mniej niż 2 szklanki brakującą ilość dopełnijcie wodą .
Owoce z wodą lub sokiem zagotujcie . Odstawcie z ognia wsypcie suchą
galaretkę wymieszajcie . Otrzymaną porcję podzielcie na dwa biszkopty .
Tężejącą masę wyłóżcie na pierwszy blat biszkoptu .

Krem malinowy lub truskawkowy proporcja na dwa w/w biszkopty.

  • 20 lub 30 dag malin lub truskawek
  • 1/2 l śmietany tortowej
  • 2 usztywniacze do śmietany lub 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/3 szklance
  • wody .

Owoce zmiksujcie blenderem i przetrzyjcie  przez sito.
Dobrze schłodzoną śmietanę ubijcie , pod koniec ubijania dodajcie
cukier puder , usztywniacze lub żelatynę i przetarte owoce .
Pamiętajcie żeby nie dodawać gorącej żelatyny do ubitej śmietany ,
poczekajcie aż będzie chłodna . Ja zawsze najpierw dodaję kilka łyżek
ubitej śmietany do chłodnej i rozpuszczonej żelatyny . Następnie miksuję
i dopiero wtedy wlewam do ubitej śmietany i szybko całość miksuję .
Owoce też dodawajcie partiami żeby nie rozrzedzić śmietany .
Na zastygniętą owocową galaretkę nałóżcie krem . Trochę możecie zostawić
sobie do dekoracji .
Krem przykryjcie drugim blatem biszkoptu .

Krem waniliowy z bitej śmietany .
Proporcje na dwa w/w biszkopty

  • 1,5 l śmietany tortowej
  • cukier puder 8 łyżek , lub według Waszego smaku
  • Cukier wanilinowy lub ziarna z laski wanilii 
  • 3 łyżki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wody lub
  • usztywniacze do bitej śmietany w ilości podanej

przez producenta .
Śmietanę ubijcie pod koniec ubijania dodajcie cukier , wanilie i chłodną
żelatynę lub usztywniacze .

Na drugi blat nałóżcie część kremu , przykryjcie trzecim blatem .
Na wierzch i boki tortu nałóżcie krem . 
I dowolnie udekorujcie tort według Waszego pomysłu .

Każdy blat biszkoptu nasączcie ponczem zrobionym
z wody , cukru , soku z cytryny . Do zimnego ponczu można dodać
3 - 6 łyżek spirytusu .

Czekam na informację jak udekorowaliście swój tort .

 Smacznego !!!!!!!






poniedziałek, 1 października 2012

Bounty - pyszne ciasto dla miłośników kokosa

Witam . Wczoraj swoją rodzinkę raczyłam ciastem Bounty, a dzisiaj przedstawię go Wam .
Ciasto jest dość słodkie jeżeli jecie je tego samego dnia ale lepiej smakuje po 24 h .
Dlatego też najlepiej przygotować je wcześniej . Ponieważ krem jest dosyć ciężki
to i biszkopt powinien być twardszy , dlatego używam więcej mąki .Biszkopt też można
upiec dzień wcześniej. Pamiętajcie żeby nie wykładać gorącego kremu na biszkopt , tylko
przestudzony.
Składniki biszkoptu ;
5 jajek
20 dag cukru
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej .
Możecie też zrobić biszkopt angielski który znakomicie nadaje się do ciast z ciężkimi
kremami i owocami .
Składniki kremu Bounty ; 
1 litr mleka tłustego
3/4 szklanki cukru
15 dag masła może być roślinne
40 do 50 dag wiórków kokosowych
2 budynie śmietankowe bez cukru 40 g czyli budynie na 1/2 litra mleka .
1 cukier waniliowy lub 1 łyżeczka aromatu waniliowego .
3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance wrzątku mleka lub wody
 Jeżeli nie lubicie żelatyny to możecie ten składnik pominąć .
Polewa ;
Może być to gotowa polewa czekoladowa, lub zrobiona z czekolady
mlecznej na przykład o smaku kokosowym lub mlecznej i czekolady gorzkiej .
Czekolady rozpuśćcie w gorącej kąpieli dodajcie 10 dag masła lub margaryny.
Mieszajcie do połączenia się składników, lekko ostudzoną wylejcie na zimne ciasto.
Możecie też zrobić polewę z cukru , masła i kakao,
Wykonanie biszkoptu ;
Żółtka oddzielić od białek . Białka ubić na sztywną pianę , dodać cukier i ciągle
ubijając dodawać żółtka . Miksować aż do uzyskania puszystej , lekko
 żółtawej masy . Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia , 
mąką ziemniaczaną , kakaem i przez sito przesiać partiami do masy jajecznej ,  
składniki delikatnie i dokładnie wymieszać najlepiej drewnianą łyżką .
Formę 28/ 40 wyłożyć papierem do pieczenia , a jeżeli nie macie papieru
to wysmarujcie formę dokładnie masłem lub margaryną posypcie mąką lub
bułką tartą i wlejcie ciasto . Wierzch ciasta dokładnie wyrównajcie łyżką
lub specjalną packą do ciast . Pieczcie 30 minut w 180 stopniach C.
Wykonanie kremu Bounty ;
Z mleka odlać 1/2 szklanki , resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym
dodać wiórki kokosowe , gotować 15 - 20 minut na wolnym ogniu ,ciągle mieszając
aby masa się nie przypaliła . Garnek z masą można przykryć pokrywką bo na początku
gotujące mleko chlapie po kuchni .Gdy masa zgęstnieje dodajcie masło , poczekajcie 
aż się całkowicie rozpuści , a następnie wlejcie rozrobiony w zimnym mleku budyń .
Całość pogotujcie około 1 minuty , ciągle mieszając bo masa ma tendencje do łatwego
przypalania się po dodaniu budyniu . Odstawcie gorącą masę i dodajcie do niej
żelatynę rozpuszczoną w gorącym mleku lub wodzie .
Dzięki temu ciasto po wystudzeniu kroi się wspaniale na małe kawałki , a żelatyna
wcale nie zmienia smaku ciasta .
Wykonanie ciasta ;
Wystudzony biszkopt nasączcie lekko alkoholem . Ja nasączyłam go likierem Malibu
około 60 ml starczy .Wyłóżcie na biszkopt przestudzony krem Bounty , wyrównajcie
powierzchnię i poczekajcie aż ostygnie . Na zimny krem wylejcie lekko ciepłą polewę .
Nie wstawiajcie aż do zastygnięcia polewy ciasta do lodówki . Dzięki temu
polewa po zastygnięciu będzie miała ładny  połysk . Potem wstawcie ciasto
na co najmniej kilka godzin do lodówki,
SMACZNEGO !!!!!
Czekam na Wasze opinie i pytania .
A może podzielcie się Waszymi przepisami nie koniecznie na ciasta ?


wtorek, 18 września 2012

Ciasto ze śliwkami

Witam !!!
 Sezon wspaniałych dojrzałych śliwek w pełni .
 Czas na proste w wykonaniu ciasto z węgierkami .
 Ciasto jest delikatne , wilgotne i bardzo smaczne .
 Pasuje idealnie do popołudniowej kawy lub herbaty .


  • Składniki :
  • 20 dag masła 
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka aromatu cytrynowego
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 kg śliwek węgierek


Ze śliwek usunąć pestki . Formę do pieczenia dokładnie wysmarować masłem lub
wyłożyć papierem do pieczenia .
Należy pamiętać żeby wszystkie składniki na ciasto miały temperaturę pokojową.
Dlatego należy wyjąć je wcześniej z lodówki .
Mikserem utrzeć masło z cukrem , cukrem waniliowym , aromatem cytrynowym,
szczyptą soli , na pulchną masę .
Następnie wbijać po jednym jajku do utartej masy i dalej ucierać .
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wsypywać małymi porcjami
do ucieranej masy  na przemian z mlekiem .
Pamiętajcie żeby mąkę i mleko mieszać z ciastem mikserem ustawionym na
najniższych obrotach .
Możecie też zmienić końcówki z ucierających na mieszające .
Kiedy ciasto będzie miało jednolitą konsystencję wyłóżcie je łyżką do formy , rozsmarujcie na całej powierzchni formy i lekko powciskajcie połówki śliwek . 
Pieczcie w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C  przez 60 minut .
Wystudzone ciasto można posypać cukrem pudrem lub
na śliwki nałożyć kleksy bitej śmietany.

Życzę smacznego .
A jak Wam będzie smakowało podzielcie się swoimi spostrzeżeniami .
Czekam na e-mail dag5992@gmail.com .

środa, 8 sierpnia 2012

Jabłka na szarlotkę albo do naleśników , a może na ? wymyślcie sami .

Dojrzałe jabłka obierzcie, pokrójcie je w cienkie plastry , albo w drobną kostkę .
Włóżcie je do  garnka i  gotujcie około 10 minut . Jeżeli są mało kwaśne dodajcie trochę kwasku cytrynowego . Jeśli mają  na początku zbyt mało soku i zaczynają przywierać dodajcie 3 -4 łyżki wody
Po 10 minutach dodajcie cukier około 15 - 20 dkg na 1,5 kg obranych jabłek . Ilość cukru zależy od
Waszych upodobań smakowych. Gotujcie jeszcze około 5 minut . Gorące jabłka wkładajcie do słoików
i szczelnie zakręcajcie słoiki .
Smak jabłek można wzbogacić dodając razem z cukrem trochę cynamonu około 1/4 łyżeczki , galaretkę
2 -3 łyżeczki suchej galaretki cytrynowej, pomarańczowej, truskawkowej . agrestowej .
Jeżeli pogotujecie dłużej jabłka powyżej 20 minut to otrzymacie dżem jabłkowy .
Tak przygotowane jabłka można jeść łyżeczką na deser . Te krócej gotowane są doskonałe  do szarlotki .
Czekam na Wasze opinie i zapraszam do podzielenia się Waszymi przepisami .
Napiszcie do mnie .  e-mail dag5992@gmail.com

Ogórki kwaszone -przepis Babci

Witajcie po długiej przerwie . Dzisiaj udostępnię Wam przepis na ogórki kwaszone .
Jest to przepis sprawdzony , przez całe lata ogórki te robiła Babcia .Ogórki są bardzo smaczne i dobrze się
przechowują .
Składniki :
1 kg ogórków gruntowych średniej wielkości .
2 korony kopru najlepsze są te które mają już nasionka .
2 kawałki łodygi kopru .
6 liści wiśni .
2 kawałki 2 cm chrzanu .
Gorczyca do każdego słoika kilkanaście ziaren - na czubek łyżeczki .
4 ząbki czosnku .
Solanka :
1l wody .
2 łyżki soli niejodowanej kamiennej .
Solankę zagotować i odstawić do przestudzenia .
Na dno  2 słoików litrowych włożyć łodygę kopru , liście wiśni , chrzan , czosnek , gorczycę .
Na nie ułożyć ogórki , pamiętajcie że ogórki układamy ciemnym końcem do dołu słoika .
Na wierzchu położyć koronę kopru . Lekko wystudzoną solanką zalać ogórki , zakręcić słoiki .
Pozostawić w ciepłym miejscu na 3 dni . Po tym czasie wynieść słoiki w chłodne i ciemne miejsce .
Życzę smacznego .
Z tak przygotowanych ogórków będzie bardzo smaczna zupa ogórkowa , lub sałatka do drugiego dania.
A może wykorzystacie je w zimie jako dodatek do kanapek .
Ogórki będą też znakomicie prezentowały się na weselnym stole wiejskim i nie tylko.
Z podanych składników zrobicie 2 słoiki 1l ogórków kwaszonych .
Jeżeli macie pytania zapraszam do dyskusji . Czekam na Wasze opinie i spostrzeżenia .