wtorek, 19 czerwca 2012

Racuchy drożdżowe

Pamiętacie wspaniały smak drożdżowych  racuchów   jakie smażyła  Wasza Babcia.
Teraz możecie zrobić je dla swoich pociech.
Racuszki są bardzo delikatne , puszyste , słodkie i zawsze pachną wspomnieniami rodzinnego domu , ciepłej domowej atmosfery , uśmiechniętej stojącej przy węglowej kuchni Babci lub Mamy .
Racuszki możecie zrobić z jabłkami lub bez , z samego ciasta.
Potrzebne będzie:
3 szklanki czubate mąki
50 g drożdży świeżych 
odrobina soli
4 łyżki cukru ( może być więcej , będą słodsze )
1,1/2 szklanki letniego mleka
1 lub 2 jajka.
Mąkę przesiać do miseczki zrobić w niej wgłębienie, rozkruszyć rękoma drożdże prosto do wgłębienia,
zasypać 2 łyżkami cukru i wlać trochę ciepłego mleka . Odstawić na około 15 minut żeby drożdże zaczęły
rosnąć. Wgłębienie w mące musi być na tyle duże żeby mleko z niego nie wypływało bokami.
Jeżeli po 15 minutach drożdże nie zaczęły podwajać swojej objętości to nie róbcie dalej racuchów bo i tak się nie udadzą. Przyczyną tego bardzo często są nieświeże drożdże. Ale jeżeli zaczęły pracować to dodajcie
wszystkie pozostałe składniki i drewnianą łyżką wszystko dobrze połączcie. Pamiętajcie że ciasto
drożdżowe wymaga około 15 - 20 minut wyrabiania. Następnie odstawcie ciasto co najmniej na jedną
godzinę może być nawet dłużej .
Ciasto nabieramy na mokrą łyżkę i smażymy na nagrzanym tłuszczu z obydwu stron . Pamiętajcie tłuszcz
nie może być za bardzo rozgrzany bo racuchy będą  smażyły się z wierzchu a w środku będą surowe.
Nie może być też zbyt zimny bo racuchy wchłoną za dużo oleju i będą bardzo tłuste.
Każdy usmażony racuch połóżcie na chwilę do odsączenia tłuszczu na papierowy ręcznik lub serwetkę.
Lekko przestudzone racuchy posypcie cukrem pudrem i gotowe.
Jeżeli chcecie żeby były to racuchy z jabłkiem to dodajcie do wszystkich składników obrane pokrojone
w cienkie plasterki dwa jabłka  . Ilość dodanych jabłek może być według waszego uznania .
Następnym razem napiszę jak zrobić racuchy z jabłkami bez drożdży.

piątek, 15 czerwca 2012

Ciasto na naleśniki

Zrób ukochanej osobie na kolację smaczne i puszyste naleśniki z czym ?
zdecydujcie sami
Ciasto na naleśniki:
Pamiętajcie z 250 g mąki zrobicie około 12 naleśników.
Składniki:
250 g mąki
1 szklanka mleka
1 szklanka wody niegazowanej
2 jajka
1/4 łyżki soli lub mniej
szczypta cukru lub 1/4 łyżki jeżeli naleśniki są ze słodkim farszem.
1 łyżka roztopionego masła lub oleju.
Z masłem są bardziej delikatne.
Patelnie rozgrzej , posmaruj tłuszczem,może być to kawałek słoninki nadziany na widelec
lub ręcznik papierowy umoczony w oliwie. Nie musisz smarować patelni tłuszczem za każdym
razem gdy smażysz nowy naleśnik. Naleśniki smażymy z obydwu stron.
Ciasto na naleśniki musi się dobrze rozlewać po patelni.Jeżeli będzie za gęste naleśniki będą grube
i przy zwijaniu będą  pękać. 
Jeżeli masz za gęste ciasto dolej wody lub mleka . Gdy ciasto jest za rzadkie naleśniki są bardzo
cieniutkie i przy zwijaniu rwą się. Wtedy dosyp trochę mąki i ponownie rozmieszaj ciasto.
W usmażone naleśniki zawiń ulubiony farsz , lub dżem ,powidła, słodki biały ser, owoce 
na wierzch możesz położyć do słodkich nadzień bitą śmietanę i wtedy masz wspaniały deser.Możesz też wierzch polać czekoladą lub ulubionym sosem do deserów toffi ,truskawka, czekolada lub inny
Ile smaków tyle różnych naleśników.
Życzę smacznego !!!
A może Wy podacie przepisy na swoje nadzienie do naleśników .
Serdecznie zapraszam!!!!
 

czwartek, 14 czerwca 2012

Krem do tortu śmietankowego

Przed przygotowaniem kremu zróbcie poncz do nasączenia tortu.

  • 1 lub 1,5 szklanki przegotowanej wody
  • 3 lub więcej łyżek cukru (w zależności jak słodki lubicie tort)
  • 2 lub 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 kieliszek wódki lub 2 łyżki spirytusu.

Wszystkie składniki połączcie i odstawcie do wystudzenia.
Ilość składników możecie dowolnie modyfikować w zależności od smaku.
Nie przesadzajcie tylko z alkoholem bo tort musi mieć delikatny śmietankowy smak.

Teraz zabieramy się za krem

Potrzeba:


  • 1/2 l śmietany 30 lub 36% tłuszczu.(jeżeli chcecie zrobić dekoracje tortu tylko z bitej śmietany zwiększcie ilość śmietany do 3/4 l.)
  • 2 lub 3 śmietan fix lub 1,5 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/3 szklance gorącej wody, (dodawać do ubitej śmietany ,wystudzone).
  • 1/2 szklanki cukru pudru (można zmniejszyć lub dowolnie zwiększyć ilość cukru w zależności od upodobań)
  • 1 słoik dżemu brzoskwiniowego

Śmietanę ubijamy mikserem pamiętając, że ubijanie zaczynamy od najszybszych
 obrotów miksera a kończymy na wolniejszych.Śmietana musi być dobrze
 schłodzona w lodówce wtedy szybciej się ubije. Pod koniec ubijania dodajemy
 cukier i śmietan fix lub żelatynę .Całość dokładnie ubijamy mikserem na
 wolnych obrotach i krem mamy gotowy. Do kremu można też dodać cukier 
waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny.
Potrzebny jeszcze będzie 1 słoiczek dżemu brzoskwiniowego.
Biszkopt dzielimy na trzy części .Pierwszą część nasączamy ponczem,
 rozsmarowujemy na niej dżem brzoskwiniowy przykrywamy drugim blatem
 biszkoptu, znowu nasączamy ponczem, kładziemy krem z bitej śmietany około
 1/2 całości kremu .Przykrywamy trzecim blatem biszkoptu, nasączamy go
 ponczem, wykładamy na wierzch krem śmietankowy, boki tortu smarujemy
 kremem z bitej śmietany. Całość dowolnie dekorujemy albo pozostałą bitą 
śmietaną albo dowolnymi ulubionymi owocami.
Boki tortu można posypać płatkami migdałowymi , białą czekoladą, lub szprycą
 do tortów nałożyć fantazyjne wzorki z kremu z bitej śmietany.
Tort trzeba koniecznie schłodzić co najmniej przez  trzy godziny w lodówce
 przed podaniem.
Życzę smacznego !!!
Jeżeli Macie pytania zapraszam rozwieję Wasze wątpliwości.
 


Tort śmietankowy- Biszkopt

Witam . Dzisiaj upieczemy biszkopt do tortu śmietankowego.

Potrzebne będą: tortownica średnicy 24 cm, papier do pieczenia krążek o wielkości dna tortownicy.

 Biszkopt

  • 6 jajek


  • 1 szklanka cukru (może być kryształ lub cukier puder )      
  • 1 szklanka mąki (typ 480 )
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia ( nie koniecznie, dobrze ukręcony biszkopt wyrośnie bez dodatków, polecam dodanie proszku początkującym lub niepewnym efektu).
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub budyniu śmietankowego.(może być bez tych dodatków}

Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy szczyptę soli , ubijamy mikserem
 (pamiętajmy , że ubijanie białek zaczynamy od najniższych obrotów miksera,
 aby wtłoczyć jak najwięcej powietrza a kończymy na najwyższych 
obrotach miksera.) Można też ubić pianę trzepaczką ręczną piana wtedy jest lepsza
 i biszkopt też, ale pamiętajcie że jest to o wiele  bardziej pracochłonne.
 Do ubitej piany dodajemy cukier i dalej ubijamy, dodajemy po dwa lub trzy żółtka
 i dalej ubijamy aż masa będzie prawie biała a kryształki cukru  całkowicie się
 rozpuszczą. Następnie  mieszamy w oddzielnym naczyniu mąkę, proszek do pieczenia,
 mąkę ziemniaczaną lub budyń. Wszystkie składniki mieszamy , wysypujemy na sito
 i dzieląc  na dwa razy przesiewamy do masy jajecznej .Po przesianiu każdej porcji
 mąki  mieszamy delikatnie, łyżką drewnianą do połączenia się składników. Otrzymaną
 masę wylewamy na przygotowaną wcześniej torownicę. Wstawiamy do piekarnika,
pieczemy 30 - 35 minut w 180 stopniach C.
Pamiętajcie masę wylewamy na środek tortownicy i ewentualnie wyrównujemy
 wierzch łyżką rozgarniając masę od środka do brzegów tortownicy.
Jeżeli chcecie dowiedzieć się więcej na temat pieczenia biszkoptów zapraszam.

Teraz muszę iść gotować obiad ale jeszcze dzisiaj będzie dalsza część przygotowania
 tortu, a raczej kremu. Przez ten czas biszkopt Wam wystygnie i będziecie mogli go
 przekroić na   trzy blaty.