Składniki :
- Biszkopt- 4 jajka,
- 3/4 szklanki mąki.
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki mąki ziemniaczane,
- lub budyń śmietankowy,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- Pianka- 3/4 litra śmietanki kremówki,
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 2 szklankach wody,
- 2-3 łyżki cukru pudru,
- 1 śnieżka.
- Dodatkowo_ 1/2 kg świeżych truskawek,
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 3,5 szklankach
- wody.
Wykonanie.
Z podanych składników upiec biszkopt. Biszkopt można upiec dzień wcześniej.
Piec od 25 do 30 minut w temperaturze 170 stopni. Pozostawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, pozostawić do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubić . Dodać pod koniec ubijania cukier puder i śnieżkę.
Do ubitej śmietany dodać tężejącą galaretkę i dokładnie zmiksować.
Tak powstałą piankę wyłożyć na biszkopt. Z biszkoptu należy ściąć wierzchnią
warstwę. Dzięki temu pianka nie będzie się oddzielać od ciasta.
Można też nasączyć lekko biszkopt ponczem.
Na wierzch ciasta układamy truskawki w dowolny sposób i zalewamy tężejącą
galaretką.
Jeżeli nie wiecie jak upiec biszkopt przeczytajcie post- Tort śmietankowy.
Ciasto wkładamy na kilka godzi do lodówki.